Hoppa till huvudinnehåll

Maduro segrade som väntat i Venezuelas kritiserade presidentval - konkurrenten kräver nytt val

Venezuelaner i diaspora protesterar mot presidentvalet och Nicolas Maduro.
Venezuelaner över hela världen protesterade mot presidentvalet och president Maduro, på bilden i Santiago de Chile. Tidigare i vår blev det ännu lättare för flyende venezuelaner att söka visum i Chile. Venezuelaner i diaspora protesterar mot presidentvalet och Nicolas Maduro. Bild: AFP / Lehtikuva Santiago de Chile,protester,parish of Venezuela

Sittande presidenten Nicolás Maduro har utropats till segrare i Venezuelas presidentval. Valdeltagandet var under hälften och Maduros segermarginal enorm. Valet kritiserades redan på förhand och genast efter Maduros seger krävde huvudkonkurrenten Henri Falcón nyval.

Då 90 procent av rösterna hade räknats utropade de venezuelanska valmyndigheterna Maduro till president. Han hade då 67,7 procent av rösterna medan Falcón hade skrapat ihop drygt 21 procent.

Valet har kritiserats för att endast förstärka Maduros presidentskap, som i praktiken nu blir en diktatur.

Maduro efterträdde landets långvarige president Hugo Chavez efter dennes död 2013.

Efter att valmyndigheterna deklarerat att Maduro vunnit gårdagens presidentval krävde Falcón nyval.

- Vi erkänner inte valprocedurerna som giltiga eller sanna. För oss ägde inget val rum. Vi måste ha nya val i Venezuela, säger Falcón enligt AFP.

Han föreslår nya val i slutet av året.

Venezuela var länge ett av de rikaste länderna i Sydamerika men de senaste åren har den ena katastrofen avlöst den andra och nu lever landet i många avseenden i misär.

Källa: AFP, Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes