Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska Helsingfors begära skatterapporter av sina avtalspartners – missnöjd Wallgren tillrättavisades av borgmästaren

Thomas Wallgren och Jan Vapaavuori.
SDP-politikern Thomas Wallgren (t.v.) har under flera år jobbat mot skatteparadisekonomin. Hans beskyllningar om att stadens svar på hans skatteparadismotion var politiskt vinklat fick Vapaavuori att reagera. Thomas Wallgren och Jan Vapaavuori. Bild: Yle Thomas Wallgren,Jan Vapaavuori,Helsingfors,politiker

Helsingfors stad kräver nu, för att motverka skatteparadis, skatterapporter av de företag staden gör avtal med. Thomas Wallgren (SDP) har gjort en motion om saken. Han vill ha mer omfattande åtgärder och gick hårt åt staden när motionen behandlades i fullmäktige. Så hårt att borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) tillrättavisade honom.

Fullmäktigeledamot Thomas Wallgrens (SDP) motion om att Helsingfors stad bör ta krafttag mot skatteparadisen har varit en långkörare i fullmäktige. Den har bollats fram och tillbaka mellan politikerna och tjänstemännen.

Wallgren vill att staden kräver skatterapporter av alla företag som deltar i stadens upphandlingar. Dessutom vill han att staden publicerar rapporterna och namnen på de företag som inte har lämnat in rapporter.

Wallgren tänker att det här har en avskräckande effekt på företag som håller på med aggressiv skatteplanering.

"Det här är ett exempel på politiskt vinklad beredning"

Enligt stadens tjänstemän är Wallgrens krav inte genomförbara och de strider mot upphandlingslagens anda.

Svaret på motionen är att staden begär skatterapporter av det företag som vinner en upphandling samt publicerar uppgifterna på stadens webbplats om företaget ger lov. Att överlämna rapporterna till staden ska vara frivilligt.

Svaret gillas inte av Wallgren.

– Jag anser att det är viktigt att fullmäktige kan lita på tjänstemännens oberoende. Tyvärr försvagar beslutsförslaget det förtroendet, sade han i fullmäktige förra veckan när motionen behandlades.

– I november begärde fullmäktige en utredning av om det är möjligt att kräva skatterapporter redan i upphandlingsskedet. Det är förbluffande att stadens svar är missvisande och att staden anser att det finns rättsliga hinder för att begära rapporterna redan i det skedet. Det här är ett exempel på politiskt vinklad beredning.

Vapaavuori röt till

Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) tillrättavisade Wallgren senare under fullmäktigedebatten.

– Det där var inte snyggt. Vi har en objektiv och bra tjänstemannakår som inte håller på med tendentiös beredning. Jag hoppas att man inte börjar utvärdera den andras motiv när man är av olika åsikt och ännu mindre tjänstemännens motiv, sade Vapaavuori om Wallgrens inlägg.

Wallgren svarade Vapaavuori med att säga att det är ett misslyckande att staden i beredningen av hans motion inte har beaktat stadens egen strategis ord om öppenhet inom förvaltningen.

Upphandlingschefen i Helsingfors, Jorma Lamminmäki, säger till Yle Huvudstadsregionen att beredningen givetvis inte är tendentiös och att den inte kan vara det.

– Så klart är beredningen neutral och vi tar alla synvinklar i beaktande. Vi gör inte heller några politiska betoningar i beredningen. Det är politikernas uppgift, säger Lamminmäki.

Upphandlingschefen håller inte med om att det inte finns rättsliga hinder

Thomas Wallgren föreslog att motionen än en gång sänds tillbaka till tjänstemännen för beredning men hans förslag röstades ner med rösterna 41-30. Därmed godkände fullmäktige tjänstemännens svar på motionen.

Bland dem som röstade mot Wallgren fanns de som uttryckte en oro för hur mycket extra arbete den här rapporteringen kräver hos små och mellanstora företag.

Upphandlingschef Lamminmäki håller inte med Wallgren om att det inte skulle finnas rättsliga hinder för att begära skatterapporter av alla företag som deltar i upphandlingen.

– Vår tolkning är att det inte är i enlighet med lagens anda, men Wallgren tolkar lagen på annat sätt, säger Lamminmäki.

Yle Huvudstadsregionen fick under fredagen inte tag på Thomas Wallgren.

Upphandlingschef i Helsingfors stad.
Upphandlingschef Jorma Lamminmäki. Upphandlingschef i Helsingfors stad. Bild: YLE/Christoffer Gröhn anskaffningscentralen

"Vi kan inte direkt säga upp avtalet med skatteplanerare"

Upphandlingschef Jorma Lamminmäki säger att staden nu kommer att börja kräva skatterapporter av de företag som man har avtal med.

– Vi funderar nu på vad exakt vi ska kräva av våra avtalspartners och hur vi ska kräva det. Det här är ett stort tillägg och kan leda till mycket jobb hos företagen.

– Det här kommer också till centrala delar att gälla de företag vi redan har avtal med. I praktiken gäller det ändå nya avtalspartners. Om ett företag vi har avtal med krävs på fler uppgifter bör det här framkomma redan när anbudstävlingen inleds, säger Lamminmäki.

Vad gör staden om det visar sig att ett företag ni har avtal med håller på med aggressiv skatteplanering?

– Om det handlar om skatteplanering och inte skattebrott kan vi diskutera med företaget och staden kan tolka om situationen är så allvarlig att det är motiverat att säga upp avtalet.

– Jag kan inte säga att vi i vissa situationer som gäller skatteplanering direkt kan säga upp avtalet. Om brott har begåtts kan vi däremot säga upp avtalet.

Det finns flera exempel på att Helsingfors köper tjänster från företag som har kopplingar till skatteparadis. Ett exempel är byggbolaget SRV som enligt ett avslöjande från 2014 haft ett upplägg för att slippa betala skatt.

Korrigering 21.5 kl.10.48: Lamminmäkis citat "Vår tolkning är att det inte är i enlighet med lagen" ändrat till "...i enlighet med lagens anda".