Hoppa till huvudinnehåll

Nu söks det febrilt efter en ersättare till Nextjets Kronoby flyg – Kommunerna funderar till och med på eget flygbolag

Karleby-Jakobstad flygplats.
Karleby-Jakobstad flygplats. Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,flygplatser,Check-in,kronoby flygplats

Enligt Karleby stads utvecklingsdirektör är situationen kritisk efter det svenska flygbolaget Nextjets konkurs meddelande. Olika och till och med rätt extrema lösningar har diskuterats.

Nextjets konkurs förra veckans onsdag var en uppskakande nyhet och en stor förlust för både österbottniska företag och det kommunalt ägda Kronoby Flyghangar Fastighets Ab.

Nu söker man med stor brådska efter någon som kunde ersätta flygturerna från Kronoby till Stockholm.

Redan innan semestrarna borde man hitta någon som kan ersätta Nextjets flygrutter, annars mister man en stor del av affärsresenärerna tror Jonne Sandberg som är utvecklingschef i Karleby.

- Om det inte finns utbud, söker de sig annanstans, säger Sandberg.

Enligt Sandberg är situationen redan rätt kritisk. Nu funderar man också över mer extrema alternativ för att få flygturer mellan Kronoby och Stockholm.

Ett sådant alternativ kunde vara att den kommunalt ägda Kronoby Flyghangar Fastighets Ab grundar ett virtuellt flygbolag som hyr ett flyg och säljer biljetter till flygrutterna.

Också en andel i ett flygbolag kunde vara ett alternativ. Det huvudsakliga alternativet är ändå att hitta ett annat flygbolag som kan ersätta Nextjets ruttutbud.

Nuvarande utbud räcker inte till

Utbudet av flyg mellan Kronoby och Helsingfors räcker inte till för Karleby-Jakobstads flygplats.

De flygrutter som finns kvar efter Nextjets konkurs varken betjänar eller tillfredställer behoven hos företagen i regionen och andra flyresenärer.

- Vi behöver fler turer, men hur? Det är en större fråga, säger Sandberg.

I början av året sjönk antalet inhemska resenärer vid Karleby-Jakobstad flygplats med åtta procent jämfört med fjolåret. Men de utländska resenärernas antal steg med till och med en tredjedel.

I fjol reste drygt 80 000 personer via Karleby-Jakobstad flygplats.

Iina Kluukeri - Yle Kokkola/ Översättning: Malin Hulkki

Läs också