Hoppa till huvudinnehåll

Paraguay går i USA:s fotspår - öppnar ambassad i Jerusalem

Israels premiärminister Netanyahu träffar Paraguays president Horacio Cartes i Jerusalem.
Israels premiärminister Netanyahu träffar Paraguays president Horacio Cartes i Jerusalem. Israels premiärminister Netanyahu träffar Paraguays president Horacio Cartes i Jerusalem. Bild: AFP / Lehtikuva Israel,Jerusalem,Paraguay

Paraguay blir det andra landet som följer USA:s exempel och öppnar en ambassad i Jerusalem. Förra onsdagen flyttade Guatemala sin ambassad till Jerusalem.

Paraguays president Horacio Cartes och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu närvarade på invigningsceremonin på måndag.

För en vecka sedan flyttade USA sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem - ett beslut som förargat palestinier och gett upphov till högljudda protester runt världen.

Jerusalem är en knivig fråga och ett ständigt hinder för en förlikning mellan Israel och palestinierna.

Israel ockuperade Östra Jerusalem 1967 och ser hela Jerusalem som sin huvudstad, något palestinier motsätter sig.

"Fantastisk dag"

- Det här är en historisk dag som stärker banden mellan Paraguay och Israel, sade Cartes under invigningsceremonin.

- Det här är en fantastisk dag för Israel och Paraguay. Det här är en fantastisk dag för vår vänskap, svarade Netanyahu.

Hanan Ashrawi på Palestine Liberation Organization fördömer Paraguays ambassadflytt.

- Det här provokativa och oförskämda draget bryter mot internationell lag. Paraguay har konspirerat med Israel, USA och Guatemala för att försegla det ockuperade Jerusalems öde.

USA:s president Donald Trump orsakade ett ramaskri i arabvärlden när han erkände Jerusalem som Israels huvudstad i december.

Många världsmakter erkänner inte Israels styre över hela Jerusalem och anser att tvisten borde lösas i fredsförhandlingar.

Källor: Reuters

Läs mera:

Donald Trump hyllas vid invigningen av ambassaden i Jerusalem - "Ni har gjort historia"

Den amerikanska ambassaden invigdes i Jerusalem på eftermiddagen. Israel hyllar Trump för beslutet och Trump vidhåller att USA inte önskar annat än fred i Mellanöstern.

Läs också