Hoppa till huvudinnehåll

Toppnamn inom frisbeegolfen väntas till Västerby i maj

Patrik Ekström kastar discgolf.
Patrik Ekström. Patrik Ekström kastar discgolf. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ekenäs,discgolf,Frisbee,idrott,EIF discgolfsektion

Ekenäs IF discgolf står värd för landets största inhemska tour inom frisbeegolfen. En av de fyra deltävlingarna i sommar ordnas i Västerby i Ekenäs.

- Vi har en bra och uppskattad bana. Det ger oss möjligheten att ordna tävlingar. Plus att vi har lyckats i arrangemangen varje år bra.

- Det har löpt bra så det är en positiv grej för föreningen, säger Patrik Ekström, spelare och medlem i EIF:s discgolfsektion.

Det är alltså inte första gången tävlingarna på hög nivå ordnas i Västerby.

Det har bland annat ordnats finska mästerskap och stora nationella tourer på banan.

Orsakerna till att banan i Västerby är uppskattad ligger i att den sköts väl av föreningen och att den är mångsidig, säger Ekström.

- Vi har stora och öppna gräsmattor där man kan kasta långa och fina kast. Sedan har vi ganska tajta skogshål, höjdskillnader och vattenhinder. Det finns egentligen allt man kan förvänta sig av en discgolfbana.

Mycket arbete

Många inom föreningen har jobbat mycket och hårt för att tävlingsarrangemangen ska lyckas. Föreningen har också ordnat talko med omkring 20 deltagare.

- Vi bytte ut till nya korgar runtom på banan. Sedan har det klippts gräs och röjts lite här och där. Det kommer att fortsätta den här veckan. Så det är nog ett stort arrangemang, säger Patrik Ekström.

Discgolf i Västerby i Ekenäs.
Banan i Västerby är mångsidig. Discgolf i Västerby i Ekenäs. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ekenäs,discgolf,Frisbee

- På tävlingsdagarna blir det nog för dem som sköter huvudarrangemangen långa dagar från sju på morgonen till tio på kvällen.

Hög kvalitet

Deltävlingen inom Prodigy Disc Pro Tour ordnas i Västerby den 26 till 27 maj.

Deltagarantalet är begränsat till 144 personer och startfältet är fullt.

Ekström säger att några toppnamn är borta, men i övrigt är det hela frisbeegolfeliten från Finland som samlas i Västerby.

Det leder till att det blir riktigt högklassiga tävlingar, säger Ekström.

Det tävlas i öppna klasser för män och damer. Sedan finns det åldersklasser för 40-, 50- och 60-åringar på herrsidan, medan det på damsidan bara finns en åldersklass för dem som är 40 och äldre.

- Finland är en ledande nation i den här sporten i Europa. Det finns både i den öppna herrklassen och bland de äldre herrarna jätteduktiga spelare.

Patrik Ekström kastar discgolf.
Patrik Ekström har sysslat med frisbeegolf i tio år. Patrik Ekström kastar discgolf. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,discgolf,idrott,Frisbee,EIF discgolfsektion

Ekström tävlar också själv i klassen för dem som är över 40.

- Om allt lyckas riktigt bra så kan man komma med i topp sex eller åtta. Då kunde man vara helt nöjd nog, säger han om sina egna förväntningar.

Vill locka publik

Arrangörerna hoppas att också den lokala publiken skulle hitta till frisbeegolfbanan för att följa med tävlingarna.

På söndagar när det spelas finaler brukar en del publik samlas, också längre ifrån, berättar Ekström.

- Vi hoppas ju att det skulle komma lokala frisbee-entusiaster och följa med. Det är som sagt jätteduktiga tävlande på plats. Man kommer att få se fina resultat nog.

Intressant sport

I frisbeegolfen kastar man speciella frisbeen eller discar i korgar på olika banor. Grundprincipen är alltså som i spelet golf, men med frisbeear.

Det är snabbhet, rörlighet och teknik framförallt som gör att man får discen att flyga långt

Patrik Ekström har sysslat med discgolf i ungefär tio år. Att han började med grenen var en slump.

- Jag fastnade nog direkt för det. Jag blev fascinerad av att man märkte att man kunde prestera mycket bättre. Efter det har man sökt den perfekta rundan, kanske. Och sedan när jag lyckas med den ska jag sluta om inte förr, säger Ekström med ett skratt.

Samtidigt konstaterar han att det nog aldrig kommer att hända så han får sluta när hälsan säger ifrån och han inte orkar längre.

- Det är bara så att man kan utmana sig själv på ett bra sätt, få vara ute i frisk luft och får lite röra på sig. Det är perfekt.

Tekniken viktig

Den viktigaste egenskapen hos en bra discgolfspelare är att hen behärskar tekniken, säger Ekström.

- När man ser unga killar i åldern 13-15 som kastar discen upp till 140 meter så handlar det inte om styrka. Det är snabbhet, rörlighet och teknik framförallt som gör att man får discen att flyga långt.

Men också egenskaper som koncentration och förmågan att hålla sig till en viss spelplan är viktiga.

- I en tävlingssituation kan man kanske inte försöka sig på dumdristiga försök på något extra häftigt. Håller man sig till det man behärskar brukar det gå ganska bra. Men ibland är det jättesvårt också.

Vi saknar speciellt yngre förmågor. Vi har ganska många som är kring 40 och 50, till och med 60, men få juniorer

Inom den vanliga golfen är det ädlaste av slagen att göra en hole-in-one, alltså att med ett slag få in bollen i hålet.

I frisbeegolf talar man om basket-in-one, alltså att man ska få frisbeen i korgen med ett kast.

- Visst förekommer det under tävlingar ofta. Vi har en hel del hål som är relativt korta. Där finns alla möjligheter att nå korgen på ett kast. På pro tour-tävlingen i fjol kom det redan en eller två basket-in-one, säger Ekström.

Juniorer efterlyses

Ekström säger att frisbeegolfen är en starkt växande gren som är mycket populär också i Västnyland.

- Vi är tyvärr en liten förening med ett stabilt medlemsantal på mellan 50 och 60 de senaste åren. Vi har inte lyckats få det att växa.

- De flesta kommer på egen hand och går sina rundor. De kastar och har kul med kompisar. Det är helt okej, men det är klart vi hoppas från föreningen att en del också skulle kunna registrera sig som medlemmar och på det viset stöda vår verksamhet.

frisbeen i gräset
frisbeen i gräset Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Ekenäs,Karis,Raseborg,Västnyland

Ekström konstaterar att medlemmar lägger ner en hel del pengar och tid på att hålla banan i skick året om.

Därför skulle vara bra med åtminstone lite flera stödmedlemmar. Men naturligtvis ser man helst medlemmar som vill vara aktivt med.

- Vi saknar speciellt yngre förmågor. Vi har ganska många som är kring 40 och 50, till och med 60, men få juniorer.

Föreningen har ordnat juniorträningar under somrarna. De har lockat en handfull deltagare.

- Men gärna skulle vi se ännu flera unga förmågor som kanske skulle hitta det här som en idrottsgren eller bara som en motionsform, säger Patrik Ekström.

Artikeln baserar sig på en radiointervju som Minna Almark har gjort.