Hoppa till huvudinnehåll

Tur/retur till inbördeskriget – på Kimitoön kan man lära sig om vad som hände i skärgården

Calle Storm föreläser om Jungfrusunds flygfottilj framför en grupp människor i sommarväder.
Calle Storm framför testpubliken vid Jungfrusunds landningsbana. Calle Storm föreläser om Jungfrusunds flygfottilj framför en grupp människor i sommarväder. Bild: Amanda Vikman/Yle Guide,Jungfrusund

År 1917 fick Finland sin självständighet, men redan följande vår bröt inbördeskriget ut. På Kimitoön kan man i sommar lära sig om vad som hände i skärgården genom en bussresa med berättelser från hela ön.

Calle Storm är en entusiastik historieintresserad personlighet som de senaste sju åren har lett guidningar av olika slag både på Kimitoön och utrikes.

Redan när man börjar prata om krigets benämning blir det svårt, klasskrig och frihetskrig är andra termer som förekommer. Calle Storm tycker att det kunde vara dags att sluta skjuta under stol med kriget.

- Man skulle nog kunna börja prata öppet om det här vid det här laget, det är viktigt att historierna får komma fram, säger Storm.

Arbetarna tog över fabriken i Dalsbruk

I Tykö var det våldsamma sammandrabbningar mellan arbetare och deras överordnade. Många dödades i stridigheterna. I Dalsbruk gjorde man annorlunda. Där överlät man helt enkelt verksamheten till arbetarna och gav sig iväg.

En del av de överordnade var mer oroliga över stridigheterna och flydde ända till Tyskland, medan andra antog att kriget skulle ta slut snart och stannade i Sverige.

- När det kommer till händelserna i Dalsbruk så brukar jag använda termen klasskrig, för så var det nämligen här, säger Storm.

Calle Storm i blåvitrandig guidetröja framför en infotavla
Calle Storm berättar engagerat om flygflottiljen i Jungfrusund. Calle Storm i blåvitrandig guidetröja framför en infotavla Bild: Amanda Vikman/Yle Söderlångvik herrgård,calle storm

Men med tanke på att det var krig så hade man det relativt lugnt i byn tack vare god tillgång på mat. I dag, när bussen rullar längs med strandvägen är det ganska tomt i vågskvalpet, men under inbördeskriget var det ont om plats för roddbåtarna.

- I princip alla familjer hade en egen roddbåt då. Fisket var väldigt viktigt under krigstiden, och annars också, berättar Storm.

Arbetarna hade en dålig ställning i samhället. De hade få rättigheter och man tilltalade aldrig cheferna direkt utan gick via sin överordnande.

- Om någon chef kom ut ur "hotellet", som ligger intill parken i Dalsburk centrum, så tog man av sig mössen och bockade eller neg, säger han.

Däremot blev en effekt av inbördeskriget att arbetarnas löner fördubblades under några år.

Ryska flygplan lade grunden för finska flygvapnet

På Söderlångvik gård var det lugnt och stilla under kriget. Över lag fick bönderna - de som försörjde befolkningen - leva i ro. Men i Jungfrusund, ett stenkast från gården, var det desto mer livligt.

- Man kallade linjen Jungfrusund - Örö för Östersjöns öga, då man hade bra uppsikt över faren härifrån, berättar Storm, och tillägger att det fanns runt 600 man stationerade i Jungfrusund.

När inbördeskriget tog slut evakuerade man flygflottiljen på bara några dagar, bland annat med draghjälp av över 80 hästar som man lyckades mobilisera på kort tid.

Ryssarna lämnade ändå två flyg kvar. Dessa ansågs värdelösa och stod där plockade i bitar. Finnarna lyckades dock reparerade dem och de hörde till Finska arméns första krigsflyg.

Det här är några av de historier man får ta del av under den guidade rundturen som går av stapeln i sommar.

Kommunen vill erbjuda guidad tur för nya invånare

För att välkomna nyinflyttade invånare till Kimitoön har kommunen planer på att ge dem en välkomstpresent i form av bland annat en historisk guidning runt ön.

Gunilla Granberg, utvecklingschef på kommunen, valde att åka med på bussturen.

Två kvinnor och en man framför Söderlångviks äppelodlingar.
Gunilla Granberg, Calle Storm och Susanne Grönroos. Två kvinnor och en man framför Söderlångviks äppelodlingar. Bild: Amanda Vikman/Yle Söderlångvik herrgård,calle storm

- Det här var en väldigt intressant utflykt, och det skulle säkert passa bra att använda det som en del av den här planerade rundturen, säger hon.

I dag får nyinflyttade hem ett brev med information. Men för att öka känslan för kommunen kunde man åka på en rundtur med infotillfälle efteråt funderar Granberg.

Söderlångvik gård vill få turisterna ut i naturen

Med från Söderlångvik gård åkte också gårdens koordinator Susanne Grönroos. Hon ville få en bättre uppfattning om innehållet i turen.

Hon tyckte guidningen fungerade utmärkt som koncept och hoppas att man ska kunna utveckla något slags samarbete med Kimitoöns guider.

- Jag tycker om den här promenaden som vi gjorde längs med stranden. Vi jobbar just nu med att utveckla stigarna här och ge besökare flera möjligheter att röra sig utomhus också, säger Grönroos.

Man har på Söderlångvik gård de senaste åren hjälpt till med att röja upp den övergivna gamla flygfottiljen i Jungfruvik. Nästa sommar ska en grupp får hjälpa till med att röja fram den gamla landningsbanan.

Vattenbussar i skärgården nästa projekt

Idéerna verkar inte ta slut för Calle Storm som redan har planer på en ny form av turism.

- På Kimitoön finns det mängder av historia och spännande platser värda både ett och två besök, säger Storm.

Nu jobbar han med att utveckla ett guidat turprogram på vattnet vilket skulle ge möjligheter som han tycker är outnyttjade.

- Jag tänker mig vattenbussar som tar människor runt på platser som dels har fascinerande natur och även historia från bland annat den ryska tiden. Örö, Höglandet, Högsåra och Kasnäs, räknar Storm upp som potentiella utflyktsmål.

Mera information om de allmänna bussturerna för sommaren, samt för gruppbokningar kan man hitta på Kimitoöns reseguiders hemsida.