Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Partierna håller över en miljard i stiftelser - används för valfinansiering

Eurosedlar av olika valörer i luften
Eurosedlar av olika valörer i luften Bild: Mostphotos Eurosedlar,pengar

Trots alla avslöjanden i samband med valfinansieringsskandalerna för några år sedan, har de politiska partierna fortsättningsvis egendom i stiftelser. Det gör det svårt att följa penningströmmarna. Det rör sig om sammanlagt 1,4 miljarder euro, enligt en utredning.

Det är stiftelsen för kommunal utveckling (Kunnallisalan kehittämissäätiö, Kaks) som har bett forskaren Tomi Venho utreda hur partierna använder sig av stiftelser för att förvalta sina pengar och ordna med valfinansiering.

Den finskspråkiga rapporten finns på Kaks hemsida.

Enligt utredningen förfogar partierna över sammanlagt ungefär etthundra stiftelser med en total förmögenhet på 1,4 miljarder euro.

Stiftelserna bidrar i olika grad till finansieringen av partierna. I vissa fall handlar det om betydande delar av årsbudgetar och valfinansiering, men överlag är stiftelsefinansieringen inte särskilt anmärkningsvärd, enligt utredningen.

Det finns betydande skillnader partierna emellan. De gröna och Kristdemokraterna har inga stiftelser alls, medan finansieringen av Svenska folkpartiet i hög grad bygger uttryckligen på stöd från stiftelser.

Också Socialdemokratiska partiet förfogar över ett anmärkningsvärt antal stiftelser.

Artikeln har ändrats kl 14.10 med uppgifter från Kaks pressmeddelande.