Hoppa till huvudinnehåll

Vegas otroliga debutsäsong i NHL kulminerar i Stanley Cup-final

Erik Haula spelar om Stanley Cupen säsongen 2017–2018. Det blev klart natten till måndag när hans lag Vegas Golden Knights avancerade till NHL-finalen efter att man fällde ut Winnipeg Jets med 4–1 i matcher.

Söndagskvällens femte semifinalmatch slutade till Vegas förmån med 2–1 efter mål av Alex Tuch och Ryan Reaves.

Tuch och Reaves? Två mer eller mindre (snarare mer) totalt okända spelare, lite i likhet med laget i helhet: Vegas finallag består av spelare som ratats av andra NHL-lag. Stjärnorna lyser med sin frånvaro, förutom eventuellt på målvaktsposten där Marc-André Fleury trots allt har tre Stanley Cup-titlar i backspegeln.

Morrissey tar roll

Men tillbaka till den avgörande matchen. Match nummer fem i semifinalserien spelades i Winnipeg inför över 15 000 åskådare, som – givetvis – till största del hejade vilt på hemmalaget.

Efter drygt fem minuters speltid i första perioden förde Alex Tuch med sitt sjätte mål för slutspelet gästerna från Las Vegas upp i ledning.

Winnipegbacken Josh Morrissey, som var 0–1-målets största syndabock, pangade in utjämningsmålet i slutet av öppningsperioden på Bryan Littles ypperliga tekning.

Reaves första Vegas-mål

I andra perioden styrde Ryan Reaves in 1–2-målet på Luca Sbisas skott – en fullträff som skulle visa sig bli matchens segermål. Inget dåligt läge att göra sitt första mål för sin nya klubb (Reaves inledde säsongen i Pittsburgh Penguins).

Finland kommer att representeras av en spelare i årets Stanley Cup-final i form av Erik Haula. Björneborgaren Haula fick inga poäng i matchen men noterades för tre skott mot mål och fick totalt 14:06 speltid, varav hela 2:27 på powerplay vilket var mest i laget tillsammans med Colin Miller, James Neal och David Perron.

Ett gäng arbetare

Ni ser, inga Crosbyn och inga Ovetjkin här inte. Förvisso är James Neal en pålitlig målskytt som som bäst har gjort 40+41=81 poäng säsongen 2011–2012, men till NHL:s allra mest lysande stjärngarde hör han inte.

Och dit hör inte heller Perron (bästa säsong innan årets 16+50=66 var 28+29=57 säsongen 2013–2014), Miller (bästa säsong innan årets 10+31=41 var 3+13=16 säsongen 2015–2016) eller Haula (bästa säsong innan årets 29+26=55 var 14+20=34 säsongen 2015–2016).

De facto består hela laget av spelare vars namn knappast säger särskilt mycket åt personer som inte klassas som värsta sortens NHL-fans. William Karlsson och Jonathan Marchessault var lagets bästa poängplockare, följt av Perron, Reilly Smith och Haula.

På backposition hittas namn som Colin Miller, Nate Schmidt, Shea Theodore och Deryk Engelland. För att nämna de som gjort mest poäng. Igen: inga tungviktare á la Erik Karlsson, Drew Doughty eller Brent Burns här inte.

Kollektivet mot Stanley Cup

Ishockey är målidrott men lika mycket är det lagidrott. På den punkten har Vegas Golden Knights lyckats bättre under sin debutsäsong än vad någon "hockeyexpert" kunde ha trott.

Sagan fortsätter. I Stanley Cup-finalerna står endera Tampa Bay Lightning eller Washington Capitals för motståndet. Tampa leder matchserien med 3–2.

Winnipeg Jets – Vegas Golden Knights 1–2

0–1 Alex Tuch (Ryan Carpenter)
1–1 Josh Morrissey (Bryan Little)
1–2 Ryan Reaves (Luca Sbisa, Tomas Nosek)

Målvakter:
Connor Hellebuyck, Winnipeg, 30/32 = 93,8 %
Marc-André Fleury, Vegas, 31/32 = 96,9 %

Finländarna:
Joel Armia, Winnipeg, 0+0=0, -1, 1 skott mot mål, speltid 6:38
Patrik Laine, Winnipeg, 0+0=0, -1, 1 skott mot mål, speltid 19:23
Erik Haula, Vegas, 0+0=0, +-0, 3 skott mot mål, speltid 14:06

Läs mera om Vegas ofattbara NHL-säsong här och här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport