Hoppa till huvudinnehåll

Alkoholforskare varnar för att alkoläsk i sommarvärme är illa för hälsan - "Vetenskapligt bevisat att folk dricker mer alkohol när vädret är vackert"

alkoläsk
alkoläsk Bild: Heidi Finnilä Blanddryck

Alkoläsk har i och med den nya alkohollagen sålts i matbutikerna sedan årsskiftet. Vid det här skedet är det för tidigt att avgöra vilka konsekvenser alkoläsken har för folkhälsan. Men nu oroar sig forskare för att alkoholkonsumtionen ökar om det varma vädret fortsätter.

Hyllorna i matbutikerna dignar numera av olika alkoholhaltiga drycker. Sedan årsskiftet har den nya alkohollagen tillåtit drycker som har 5,5 % alkohol. En del av flaskorna innehåller direkta provokationer mot alkoholpolitik och man skämtar till exempel med förbudslagen.

alkoläsk
Sortimentet av alkoläsk växer hela tiden i matbutikerna. alkoläsk Bild: Heidi Finnilä porträtt,Blanddryck

Och alkoholforskaren Peter Eriksson blir provocerad.

- Det här är på riktigt illa för hälsan. Vi kommer inte att klara den här situationen och jag kan lova att om det här fortsätter, kommer det att leda till högre skatter, säger Eriksson som siar en ökad alkoholkonsumtion.

Vi kommer inte att klara den här situationen― Peter Eriksson

Det vackra vädret i kombination med den nya alkohollagstiftningen som gör starkare alkoholdrycker tillgängliga i matbutikerna ser Eriksson som riskabelt.

- Om man sitter på uteservering i vackert väder så dricker man ju längre och mera. Det är nog vetenskapligt bevisat att folk dricker mer alkohol när vädret är vackert, säger Eriksson.

Vad borde man göra åt det här?

- Vi kan bara vänta och se vad som händer. Resultaten kommer sedan först om ett år, men nog får man en aning om hur det går redan i höst.

alkoläsk
Alkoholforskaren Peter Eriksson varnar för konsekvenserna av att alkoläsk säljs i matbutiken. alkoläsk Bild: Heidi Finnilä porträtt

Vilka hälsningar har du till beslutsfattarna?

- De har varit fantastiskt idiotiska. Beslutsfattarna lyssnade inte på experter. Finansministeriet har fattat besluten tillsammans med ölbryggerierna och dirigerar alkoholkonsumtionen på det här viset i Finland. Det handlar bara om pengar, säger Eriksson.

Beslutsfattarna har varit fantastiskt idiotiska― Peter Eriksson

När jag betraktar urvalet av alkoläsk i butiken träffar jag Tarmo Veijonen som är intresserad av att testa gin och tonic. Han gillar urvalet och ser inga problem med att matbutiken säljer drycker med 5,5% alkohol.

alkoläsk
Gott, men för varmt är Tarmo Veijonens omdöme. alkoläsk Bild: Heidi Finnilä Blanddryck

Utanför butiken smakar han på sin dryck och är förvånad över hur gott det smakar trots att drycken är varm.

- Det här är god kvalitet, säger Veijonen och traskar glatt vidare i sommarvärmen.

Läs också