Hoppa till huvudinnehåll

Australisk ärkebiskop dömd för att ha dolt sexualbrott - straffet kan bli två års fängelse

Ärkebiskopen i Adelaide Pihilip Wilson
Ärkebiskopen i Adelaide Pihilip Wilson Ärkebiskopen i Adelaide Pihilip Wilson Bild: EPA-EFE/PETER LORIMER ärkebiskopar,Philip Wilson

Den australiske ärkebiskopen i Adelaide Philip Wilson har fällts för att ha dolt sexuella övergrepp på pojkar inom kyrkan. Enligt australiska medier är han den högst uppsatta katoliken i hela världen som dömts för brott av det här slaget.

Wilson säger i ett uttalande att han är besviken på domarens beslut. Han stod åtalad för att ha dolt sexuella övergrepp som begåtts av hans prästkollega James Fletcher.

Wilson fick enligt domstolen höra om övergreppen 1976 då han arbetade som präst i en församling i New South Wales.

Wilsons advokater har hävdat att han inte visste att Fletcher hade förgripit sig sexuellt på en pojke. Fletcher dömdes 2004 för nio fall av sexuella övergrepp på barn. Han dog i fängelset år 2006 efter att ha drabbats av ett slaganfall.

Under rättegången berättade en före detta altarpojke att han för Wilson i detalj hade beskrivit övergreppen han hade råkat ut för.

Domaren Robert Stone trodde inte på Wilson som hävdade att han inte skulle ha känt till eller inte skulle minnas övergreppen. Stone sade att den före detta altarpojken var ett trovärdigt vittne och att Wilson medvetet försökte skydda kyrkan genom att tysta ner anklagelsen.

Domstolen utmäter ärkebiskopen Wilsons straff i juni. Döljandet av övergrepp kan ge högst två års fängelse.

Källor: BBC, Reuters

Läs mera:

Tiotusentals barn utsatta för övergrepp i Australien - "det är en nationell tragedi"

Australien har under tiotals år misslyckats med att skydda barnen ,visar en omfattande utredning av sexuella övergrepp mot barn. Övergreppen har inträffat överallt där barn bor, går i skola och tillbringar sin fritid.

Läs mera:

Vatikanens ekonomichef ställs inför rätta för sexuella övergrepp

Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell blir den högst uppsatte katoliken i världen som ställs inför rätta för sexuella övergrepp. En domstol i Melbourne, i Australien beslöt på tisdagen att inleda en rättegång mot 76-årige Pell.