Hoppa till huvudinnehåll

Djur i tv-studion - så här kan det gå!

Kusel (Henrik Heselius) från Hittehatt håller i en katt framför en mikrofon
Henrik Heselius som spelar Kusel i Hittehatt försöker få katten Milo att säga mjau på beställning. Ingen lätt uppgift! Kusel (Henrik Heselius) från Hittehatt håller i en katt framför en mikrofon Bild: Yle BUU-klubben,TV-studio,katt,hittehatt

Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar.

Man vill ju att slutresultatet blir det bästa möjliga samtidigt som djuren ska ha det bra. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

Katten i Hittehatt

Jag hade blivit varnad om att det blir katastrof med en katt i studion. Milo, kattungen som var med i ett avsnitt av Hittehatt, var ändå den lugnaste kattunge som man kan tänka sig. Han var så avslappnad att han somnade mitt i tagningarna. Det var också meningen att Milo skulle jama en del i avsnittet, men katter jamar ju inte så mycket på beställning. Henrik, som spelar Kusel i serien, försökte få katten att jama i en mikrofon. Det var faktiskt ingen lätt uppgift.
Karin Berglund

Det färdiga programmet går att se här på Yle Arenan!

Snigelrace

En gång ordnade vi ett snigelrace i programmet Oppåner å hitådit. Eftersom det var vinter kunde vi inte gå och söka sniglar ute i naturen. Vi fick alltså beställa sniglarna från ett företag som odlade och sålde sniglar till restauranger. Sniglarna kom i ett kuvert med posten inom några dagar. Vi hade dem i ett akvarium och matade dem med sallad som vi hämtade från cafeterian. Efter inspelningen av programmet blev sniglarna kvar på redaktionen för en tid.
Ann-Catrin Virkama

En flicka håller i en snigel i tv-programmet Oppåner å hitådit.
Oppåner å hitådit bjöd också på praktiska skötselråd för sniglar. En flicka håller i en snigel i tv-programmet Oppåner å hitådit. Bild: Yle

Kaninen Aulis

Jag hade husdjur som tema i BUU-klubben och fick en liten kanin som hette Aulis med i studion. Aulis var som en liten hårboll: han var så liten och fluffig att det var omöjligt att skilja åt vilken som var framändan och vilken som var bakändan. Jag satte upp håret mellan öronen på Aulis för att det skulle vara lättare att se hans ögon. Men varje gång vi försökte filma vände Aulis om sig och visade rumpan i stället. Vi avbröt inspelningen flera gånger för att placera honom på rätt vis men genast när kameran for igång vände Aulis om sig igen.
Malin Olkkola

Slutresultatet blev ändå bra:

Minihästen Timo

Ett av de mest speciella djuren som vi har arbetat med var en minihäst som hette Timo. Timo var med i ett inslag som filmades i Wasalandia för programmet BUUS-fredag. Timo påminde en hund på många sätt: han var ungefär av samma storlek som en stor hund och kunde sitta och göra alla möjliga andra tricks också. Till Wasalandia anlände han i baksätet av sin ägares bil. Timos ägare berättade att hästen bor inne i huset men tillbringar också tid i ett stall för att få lite socialt umgänge med andra hästar.
Jonathan Granbacka och Karin Berglund

Lutfisken

För några år sedan filmade vi en julkalender som hette 24 sätt att bli av med lutfisk. I kalendern försökte en pojke bli av med lutfisk som hans glömska mormor serverade varje dag. Vi filmade ett inslag där pojken ger fisken till en grupp katter. Lutfisken som vi hade skaffat var gammal och oätbar. Katterna blev ändå alldeles galna av den dåliga fisken och ville äta upp den. Till sist köpte vi sej som liknar lite lutfisk och använde den i stället.
Sandra Strömvall

Katten Vincent

Katten Vincent kom till studion för att vara med i BUU-klubben. Mitt i allt märkte vi att Vincent, som hade fått gå fri före början av inspelningen, hade försvunnit. Efter att alla hade sökt efter honom en lång stund hörde vi ett jamande. Vincent hade krupit genom ett litet hål in i ett skåp på hjul. Han satt längst bak i skåpet och ville absolut inte komma ut. Vincents ägare försökte locka ut honom med hans favoritsak: sugrör. Men ingenting hjälpte och till slut fick vi skruva loss Vincent ur skåpet.
Jonathan Granbacka och Linda Somppi

Också här blev slutresultatet ändå lyckat:

Spindlar

Vi behövde få med alldeles vanliga, finländska spindlar till ett avsnitt av BUUS-fredag. Det var lite knepigt att hitta spindlar eftersom det var vinter, men fick jag sex stycken spindlar i en burk på mitt bord. En av spindlarna var någon slags hoppspindel så den kunde vi inte använda. Alla de andra spindlarna var av olika art och de tappades bort ganska lätt. För att tittarna inte skulle märka att spindeln byttes under avsnittet tog vi närbilder endast av en spindel och filmade de andra spindlarna från ett längre avstånd.
Sandra Wikstrand

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.