Hoppa till huvudinnehåll

Finland planerar ingen likadan krisbroschyr som Sverige - Sipilä: Finländarna är medvetna och har krisberedskap

En hand håller upp en broschyr med texten "om krisen eller kriget kommer".
En hand håller upp en broschyr med texten "om krisen eller kriget kommer". Bild: MSB/Thomas Henrikson broschyrer,information,Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Nästa vecka börjar myndigheterna i Sverige dela ut broschyren “Om krisen eller kriget kommer” till alla hem. I Finland finns det inga planer på en liknande broschyr.

Den svenska broschyren handlar om hur medborgarna kan förbereda sig för krig eller en kris i samhället. Broschyren berättar bland annat om att folk ska vara källkritiska och vara vaksamma mot falsk information och hur man ska bete sig vid en terrorattack.

Broschyren beskriver också vilken mat det lönar sig att bunkra upp med hemma: potatis, morötter, hummus, bröd och vatten.

I Sverige har broschyren fått uppmärksamhet, eftersom det är första gången den delas ut sedan 1961. Också utländska medier har uppmärksammat broschyren.

De fem nordiska statsministrarna står uppradade på en brygga.
De nordiska statsministrarna diskuterade bland annat säkerhetspolitiska frågor på sitt inofficiella möte på Ulvön vid öga Kusten i Sverige. De fem nordiska statsministrarna står uppradade på en brygga. Bild: Yle/Linda Söderlund Norden,statsministrar,Stefan Löfven,Juha Sipilä,Katrín Jakobsdóttir,Erna Solberg,Lars Løkke Rasmussen

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade broschyren på de nordiska statsministrarnas sommarmöte i Örnsköldsvik.

- Man ska alltid vara beredd på kriser. Vi har inget direkt militärt hot mot Sverige, men det kan vara andra kriser som uppstår. Det är klart att det är bra om medborgarna är vaksamma och tänker igenom hur man kan förbereda lite svårare situationer också, säger Löfven till Svenska Yle.

Vilka slags kriser kan det vara fråga om?

- Det kan handla om naturkatastrofer eller strömavbrott, eller att transporter inte fungerar, det finns en mängd saker som kan hända ett samhälle. Vi är så vana att allting bara fungerar och rullar på.

Finländarna har redan tillräcklig krisberedskap

“Om krisen eller kriget kommer” ska delas ut till 4,8 miljoner hushåll från och med nästa vecka. I Finland finns det inte några planer på en motsvarande broschyr.

- I Finland har medborgarna ganska bra utbildning och begreppet helhetssäkerhet är rätt väl rotat hos folk. Det finns inga planer på att dela ut en sådan broschyr. Finländarna är medvetna och har också en krisberedskap, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Under de nordiska statsministrarnas informella möte diskuterades bland annat det säkerhetspolitiska läget runt Östersjön.

Det här har varit ett återkommande samtalsämne mellan statsministrarna de senaste åren.

- Igår återöppnade vi regementet på Gotland, för det är av strategisk betydelse. Och vi fortsätter att utveckla våra samarbeten för att öka vår totala försvarsförmåga, inte minst med Finland, säger Stefan Löfven.