Hoppa till huvudinnehåll

Förbjudet att göra upp öppen eld då varningen om skogs- och gräsbränder är i kraft

två brandmän går i skogen
Janne Pettersson och Mikael Forsell från Räddningsverket Östra Nyland visar hur torr rishögen i skogen är trots att det för övrigt är grönt runt omkring. två brandmän går i skogen Bild: Jeanette Broman / Yle brandmän,Borgå,skogsbränder

Den ovanligt varma och torra våren orsakar fler alarm om markbränder än vanligt. Exempelvis har en tredjedel av Tolkis FBK alarm handlat om just markbränder.

- Då det varnas för gräsbrand handlar det om åkrar och ängar och är mer en varning för att det är torrt. Men när det är frågan om varning för skogsbrand så är det helt förbjudet att ha öppen eld, säger brandman Mikael Forsell från Räddningsverket i Östra Nyland.

Varningarna ska tas på allvar - berör inte endast dem som grillar utomhus

Markbränder förknippas ofta med ungdomar som inte riktigt tänkt sig för då de tar fram tändstickorna och börjar leka.

Det finns även andra orsaker som till exempel att åskan slår ner eller en åkerbrand som sprider sig på grund av att vinden vänt.

- Just nu är marken så torr att redan om man slänger ut en cigarettfimp från bilfönstret och den råkar landa olämpligt så kan vi ha en markbrand att släcka, säger Janne Pettersson som också är brandman.

Karta som visar varning för skogsbrand i hela södra Finland.
Varning för skogsbränder råder i hela Södra Finland. Karta som visar varning för skogsbrand i hela södra Finland. Bild: Meteorologiska institutet skogsbränder,Meteorologiska institutet,varningar

Skogsmaskiner är även en orsak till en del skogsbränder, berättar Pettersson.

Då skogsmaskinerna kör över stenar och berg och bottnen skrapar i sten kan det ge gnistor som sedan kan fatta eld och leda till en skogsbrand.

- När det inte längre varnas för skogsbränder och man vill grilla på öppen eld är det bra att komma ihåg att begära lov av markägaren och sedan ha en hink eller annat med sig för att kunna släcka elden när man grillat färdigt, uppmanar Pettersson.