Hoppa till huvudinnehåll

Zuckerberg drabbar samman med EU-parlamentet i Bryssel - är mepparna bättre på att grilla än amerikanerna?

Tre dagar innan den nya europeiska dataskyddslagen träder i kraft får Facebook-skandalen sin fortsättning då företagets vd i kväll ska bli utfrågad av Europaparlamentarikerna. Frågan lyder: kommer EU att ställa bättre, mer kritiska frågor än kollegerna i Washington?

Som om det inte räckte med en sedan 2016 pågående debatt om falska nyheter och hur de sprids på Facebooks olika plattformar, kreverade företagets vår fullständigt i mars i år.

Efter avslöjandet att 87 miljoner användares uppgifter läckt till världens ledande propagandamaskineri och nu i konkurs försatta Cambridge Analytica, kallades Facebooks vd Mark Zuckerberg in på förhör till Washington till såväl kongress som senat.

Och nu är det dags för Europa, Bryssel och Europaparlamentet.

Förhoppningarna är höga på att frågorna som parlamentarikerna kommer att ställa Zuckerberg ska bli tuffare och mer kritiska än de som de amerikanska politikerna mäktade med.

Som Süddeutche Zeitung konstaterade redan för en månad sedan: Zuckerberg behövde inte ens förbereda sig för svåra frågor i Washington, då varken kongressen eller senaten verkade veta tillräckligt om ämnet.

Vad förväntar sig Europa?

Europeiska medier väntar spänt på kvällens frågestund. Redan nämnda Süddeutche Zeitung hoppas att Bryssel inte gör sig skyldiga till ett likadant spel för gallerierna som kongressens och senatens frågestunder i Washington blev: "Problemet är att då företagsledare måste förklara sig inför kongressen, är det primära målet inte att få mer information i ämnet, utan att visa folkets representanters TV-vänliga ilska".

Förhoppningen är att europarlamentarikerna är mindre mediekåta än så.

Det primära målet var inte att få mer information i ämnet, utan att visa folkets representanters TV-vänliga ilska.― Johannes Kuhn, Süddeutche Zeitung om förhören i Washington.

El País tror det blir svettigare för Zuckerberg på den här sidan av Atlanten, eftersom amerikanska lagstiftare traditionellt varit "allergiska mot den typens lagar som [enligt dem] hämmar innovationer".

Och det är sant; redan genom att se på den nya europeiska dataskyddslagen GDPR, som träder i kraft på fredag den här veckan, och att länder som åtminstone Frankrike och kanske Tyskland utreder lagförslag som ska främja konkurrensen för företag inom sociala medier, bevisar att Europa har en hårdare linje i den här frågan.

Om ytterligare bevis behövs kan Bryssel vifta med den över 100 miljoner euros böteslapp Facebook fick tidigare i maj efter att de missledde konsumenter i samband med företagsköpet av Whatsapp för några år sedan.

Eller bötfällandet av Google ifjol, då sökmotorgiganten tvingades punga ut med 2,3 miljarder euro för att de hotat konkurrensen, och Apple hisnande 12 miljarder för obetalda skatter.

Så chansen finns att Facebooks möte med EU slutar sämre än Zuckerberg hoppas på.

Vilka frågor borde ställas?

Oavsett hur mänsklig Mark Zuckerberg försökte vara i Washington - något en stor del av internet kom fram till att han misslyckades med kapitalt - får han det svårt att övertyga EU om sina goda avsikter.

Trots tidigare löften om att inte försöka fly sitt ansvar inom EU flyttade i april 1,5 miljarder användares data bort från Irland.

Det är fråga om alla användare som inte bor i EU, USA eller Kanada, som Facebook inte vill att ska beröras av EU:s nya GDPR-lagstiftning.

Facebook har sitt Europakontor på Irland tillsammans med så gott som alla andra internetjättar, tack vare landets företagsskatt på bara 12,5 procent.

Facebooks europeiska högkvarter i Dublin, Irland.
Facebooks europeiska högkvarter i Dublin, Irland. Facebooks europeiska högkvarter i Dublin, Irland. Bild: EPA Facebook,Dublin

Så det gäller för våra parlamentariker att hitta riktigt kniviga frågor. Danska Politiken önskar ett fokus på samhällsansvar.

Till exempel:

Hur ser Facebook på de samhällen de verkar i?

Vilket ansvar har Facebook och andra onlinetjänster som Uber och Google?

Och, kanske lite syrligt, tror sig Facebook stå över "triviala" saker som att betala skatter eller andra försök på att avsäga sig ansvar?

Också Politico ger förslag på frågor , som huruvida informationen faktiskt försvinner om användaren ber om det, om Facebook är redo för GDPR (som sagt, tre dagar kvar) och hur mycket pengar Facebook tjänar på riktad, politisk marknadsföring, som den Cambridge Analytica sysslade med.

Konkurrensfrågan lär bli viktig - hur ska man skriva konkurrenslagar så att det inte handlar om pengar, frågar sig The Guardian - och så också åtgärder som Facebook har vidtagit (eller inte vidtagit) för att förhindra spridandet av falsk och förvrängd information.

Abortomröstningen på Irland och vinst i förlusten

På fredag träder inte bara GDPR i kraft, utan en mycket mer konkret fråga avgörs i ett av EU:s hörn: folkomröstning i Irland om abort.

I praktiken röstar den gröna ön om att skrota en gammal lag som likställer fostrets liv med mammans, en lag som gjort abort förbjudet i landet. Kampanjerna inför folkomröstningen har ärrats av liknande desinformation och propaganda som i presidentvalet i USA 2016, och i ett otal val runtom i världen, som Tjeckien, Kenya och Grekland, de senaste åren.

Det här kommer sannolikt att komma på tal i Bryssel i kväll. När kommer Facebook att kunna implementera de utlovade, strängare riktlinjerna för innehåll som är falskt, är en fråga som vi absolut borde få svar på.

Ett problem med Facebooks behov av att förändra sig är ekonomiskt. De nya regelverken som föreslagits i Europeiska länder kan komma att kosta företaget en hel del pengar. Samtidigt steg värdet på Facebooks aktie med 4,5 procent efter förhören i Washington - vilket innebar en personlig vinst på nästan tre miljarder dollar för Zuckerberg själv.

Misstanken är att Facebook försöker komma undan så lätt som möjligt, eftersom det uppenbarligen inte har någon skillnad vad användarna tycker om tjänsten. Samtidigt är det just det här som europeiska ledare vill komma åt, att få digijättarna att ta mer ansvar.

Vera Jourova
Věra Jourová, kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet. Vera Jourova Bild: EPA Věra Jourová

"Kommunistiska" metoder

Oavsett vad som väntar kommer Mark Zuckerberg att sätta sig på Wiertzgatan i kväll och ta emot parlamentarikernas inkvisition. Tillställningen kommer att sändas live, efter att flera ledamöter hotade med bojkott då ordförande Antonio Tajani förelog en endast-med-inbjudan-session bakom lyckta dörrar.

Förhoppningarna är som sagt höga. Tjeckiska justitiekommisionären Věra Jourová har jämfört företagets användning av personliga data med kommunisternas manipulation av väljarna, medan tyska EPP-ledaren Manfred Weber kräver att Zuckerberg lovar att följa EU:s regler till 100 procent.

Gad vist, hvad han svarer...― Politiken

Frågorna som ska ställas är många. Antagligen svåra. Men som Politiken avslutar: "jag undrar vad han svarar".

Zuckerberg reser vidare till Paris och Emmanuel Macron senare i veckan, och trots att Frankrike är en lite svalare plats för honom än Bryssel (Macron har välkomnat innovatörer som lider under Donald Trumps fakta-fobiska styre) kommer han att anlända svettig.

Läs mera:

Datasäkerhetsexpert: Allt hänger på Mark Zuckerberg och vilken agenda han har

Facebook har debatterats aktivt och även kritiserats sedan avslöjandet om Cambridge Analyticas utnyttjande av användaruppgifter. Facebooks grundare Mark Zuckerberg hördes på tisdag i den amerikanska kongressen och hörs även i dag på onsdag.