Hoppa till huvudinnehåll

Är du en Pyttisbo med sommarstuga i Västanfjärd, ett brinnande intresse för Malax och en faster i Snappertuna? Nu kan du själv anpassa vår förstasida

Bild av reporter Malin Hulkki med mikrofon i handen som intervjuar Wasa teaters marknadsföringschef Jan Fröjdö på teaterms scen.
Bild av reporter Malin Hulkki med mikrofon i handen som intervjuar Wasa teaters marknadsföringschef Jan Fröjdö på teaterms scen. Bild: Simon Ventus Vasa,Österbotten,Svenska Yle,direktsändningar,lokal

Svenska Yle storsatsar på det lokala. Med några klick kan du nu anpassa Svenska.yle.fi så att nyheterna och händelserna från de orter som intresserar dig mest samlas på ett ställe.

"Nära dig" heter den nya tjänsten där du kan samla de lokalnyheter som berör just dig på ett ställe. För att utnyttja den lokala anpassningen behövs ett Yle-konto. Här hittar du mer information om Yle-kontot.

Svenska Yles webbchef Peter Sjöholm förklarar.

- Vi vill göra det så enkelt som möjligt att hitta det relevanta och lokala bland allt innehåll som vi producerar. Med i anpassningen finns tiotals orter i Svenskfinland.

Nära-dig-tjänsten på Svenska.yle.fi.
Nära-dig-tjänsten på Svenska.yle.fi. Bild: Yle lokal,nyheter,Nära dig

Det är inte hela innehållet på Svenska.yle.fi som anpassas lokalt för den som tar i bruk tjänsten, utan bara innehållet under "Nära dig". En handfull artiklar av tiotals på förstasidan, alltså.

- Merparten av innehållet kommer fortsättningsvis att redigeras av journalister på Svenska Yle på samma sätt som tidigare.

Bäst fungerar tjänsten om man väljer flera orter. Det går också att när som helst att plocka bort eller lägga till orter i sitt egna lokala flöde.

Peter Sjöholm
Peter Sjöholm är Svenska Yles webbchef. Peter Sjöholm Bild: Yle/Joakim Kosk tipsmaskinen

"Lokalt live"-streamar från alla regioner

Nära dig-tjänsten är inte Svenska Yles enda stora satsning på det lokala.

"Lokalt live" körde i gång i april och går ut på att alla Svenska Yles lokalredaktioner sänder live på webben. I sommar streamas lokala händelser runt om i Svenskfinland fem gånger i veckan, en gång från varje region.

De senaste veckorna har streamarna handlat om allt mellan museifartyget Sigyn som bogserades genom Aura å till daghemspersonalens utmarsch.

Livesändningarna visas direkt på Arenan.yle.fi och på Svenska.yle.fi men sparas också, så att den som missade direktsändningen ska kunna ta del av videon och en skriven text om händelsen.