Hoppa till huvudinnehåll

EU:s dataskyddsförordning ger användarna rättigheter och förbättrar dataskyddet – också Yle förnyar sina dataskyddsprinciper

Händer på tangentbord
Händer på tangentbord Bild: Ilmari Fabritius / Yle Kreativa huset,möten,datorer,tangentbord,händerna

Den förnyade dataskyddsförordningen förbättrar användarens dataskydd och medför nya skyldigheter för registeransvariga och handläggare av personuppgifter. Yle sörjer för användarnas dataskydd i enlighet med de krav förnyelsen ställer.

Var och en har rätt att få veta vilka personuppgifter som samlas in om honom/henne och för vilka ändamål de används. Var och en kan om den vill be att få se sina egna uppgifter, få felaktiga uppgifter korrigerade eller radera sina egna uppgifter.

Det finns undantag från rätten till radering, till exempel då en lagstadgad förvaringsskyldighet gäller för uppgifterna eller om de insamlats för journalistiska ändamål.

Den nya EU-dataskyddsförordningen (GDPR) tillämpas i alla EU-länder från och den 25 maj.

För Yle är användarnas integritetsskydd mycket viktigt. Vi använder ändamålsenliga metoder för att skydda personuppgifter och vi beaktar dataskyddet och informationssäkerheten då vi planerar tjänster.

“För Yle är det viktigt att personuppgifter behandlas på ett tryggt och transparent sätt. De uppgifter som genereras via Yle-konto överlåts inte till utomstående parter”, säger Katri Olmo som är direktör för juridiska ärenden på Yle.

“Yle följer EU:s dataskyddsprinciper i alla skeden av behandlingen av personuppgifter. Yle skyddar användarnas integritet och iakttar dataskyddslagstiftningen samt god dataskyddspraxis”, säger Yles dataskyddsansvariga Juha Kirveslahti.

Yles personal har fått utbildning i dataskydd och i de krav som den nya förordningen ställer.

På vår webbplats svenska.yle.fi/dataskydd och yle.fi/tietosuoja berättar vi vilka uppgifter Yle samlar in om sina användare, till vilka ändamål uppgifterna används, hur personuppgifter behandlas och vilka rättigheter användarna har. På sajten kan användaren också skicka en begäran om åtkomst till sina egna uppgifter,

De som har Yle-konto ombeds godkänna de nya användarvillkoren, som skickas per e-post till alla användare. Kontoanvändarna kan kolla vilka uppgifter som genereras från Yles webbplatser och appar på sidan Mina uppgifter på Yle-konto.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Bolaget