Hoppa till huvudinnehåll

Höjt NHL-intresse för Grönborg – två klubbar uppges jaga Sveriges VM-guldtränare

Rikard Grönborg.
Rikard Grönborg har tagit Sverige till VM-guld två år i följd. Rikard Grönborg. Bild: All Over Press Rikard Grönborg

Rikard Grönborg har lett Sverige till två raka VM-guld i ishockey. Nu kopplas Tre Kronors succétränare ihop med NHL. Enligt Aftonbladet är två klubbar intresserade, medan svenska hockeyförbundet vill förlänga.

I söndags ordnade Sveriges hockeylandslag en ny segerfest. Ett år efter VM-guldet i Köln upprepade Tre Kronor bedriften i Köpenhamn.

Sverige slog Schweiz efter straffar i finalen. Nu har den omedelbara guldyran lagt sig, men Rikard Grönborg är naturligtvis en hyllad man.

Grönborg har stått i båset i de två guldturneringarna. Efter framgångarna sipprar uppgifter om nya tränaruppdrag för svensken fram.

Aftonbladet skriver att NHL-klubbarna Carolina Hurricanes och Buffalo Sabres ska vara intresserade av att värva Grönborg.

– De har väl huvudtränare? Det är bara det som är intressant för mig. Jag har inte pratat med dem. Men samtidigt har jag stängt av under VM. Vi har inte bestämt framtiden och vi får se vad som händer, säger han till tidningen.

Europeiska NHL-tränare raritet

Europeiska huvudtränare i NHL-klubbar är en raritet. Ingen europé har lett ett NHL-lag sedan början på 2000-talet.

I en intervju med Expressen efter VM-guldet konstaterade Grönborg att det är lite märkligt.

Sverige firar VM-guld i ishockey 2018.
Sveriges hockeylandslag säkrade elfte VM-guldet genom tiderna i söndags. Sverige firar VM-guld i ishockey 2018. Bild: Henric Wauge/Stella Pictures/All Over Press Sveriges herrlandslag i ishockey

Den svenske förbundskaptenen skulle kunna bli den förste blågule NHL-tränaren någonsin.

– Det har varit svårt genom åren för tränare från Europa att få chansen där borta. Sen kan man förstås tycka att det är konstigt att det är så många svenska spelare i NHL, men ingen svensk tränare. Men det är ligans general managers som tar besluten och de väljer ofta någon de känner.

Förbundet vill förlänga

Grönborg har ett år kvar på kontraktet med det svenska ishockeyförbundet, men har tidigare sagt att han vill flytta tillbaka till Nordamerika i något skede. Han har fått sin tränarutbildning där och hans fru är hemma därifrån.

– Vi trivs bra i Stockholm också. Vi har inte bestämt oss hur vi ska göra. Målet är att coacha Tre Kronor nästa säsong, säger han till Aftonbladet.

Tidigare har förbundet meddelat att förhandlingarna med Grönborg ska återupptas efter VM. Man vill förlänga kontraktet med flera år.