Hoppa till huvudinnehåll

Norden vill bli bäst på 5G - mobilnätet skapar jobb och behövs för självkörande bilar

Filip Lilja framför en vit T-pod, ett självkörande fordon.
Den förarlösa T-poden körde runt ett hotell i Örnsköldsvik. Den som manövrerade T-poden satt i Borås, nästan 1000 km från Örnsköldsvik. Filip Lilja framför en vit T-pod, ett självkörande fordon. Bild: Yle/Linda Söderlund självkörande bilar,Einride,DB Schenker

Norden ska bli den första regionen i världen som har ett sammanlänkat 5G-mobilnät. De nordiska statsministrarna skrev under en avsiktsförklaring på sitt möte i Örnsköldsvik i Sverige på onsdagen.

5G-teknologin förväntas revolutionera vardagslivet och samtidigt också skapa många nya jobb.

- 5G kommer att ha lika stor betydelse som då NMT-mobilnätverket började byggas ut för 50 år sedan. Det gav tiotusentals jobb i Norden, säger statsminister Juha Sipilä.

5G är följande generationens mobilnätverk, och det kommer att vara 10 till 100 gånger snabbare än 4G. I Finland finns redan flera test-nätverk och i till exempel Åbo bygger Elisa ut 5G-nätet som bäst.

Självkörande fordon finns redan, men lagstiftningen halkar efter

I Örnsköldsvik bekantade sig de nordiska statsministrarna under onsdagen med olika teknologiska uppfinningar som behöver 5G. Bland annat förevisades ett självkörande fordon, en så kallad T-pod, och en drönare som levererade en hjärtstartare.

En grann gul drönare i förgrunden och två män som ger hjärtmassage på en docka.
I framtiden förväntas drönare kunna leverera mediciner, medicinsk utrustning, mat och andra varor. För att utveckla den servicen, behövs ett pålitligt 5G-nätverk. En grann gul drönare i förgrunden och två män som ger hjärtmassage på en docka. Bild: Yle/Linda Söderlund drönare (obemannad luftfarkost),Hjärtstartare

- Det är en stor mängd data som hela tiden måste skickas från T-poden, och då är 5G viktigt för att det ska fungera på ett bra sätt, säger Filip Lilja på företaget Einride.

Einride har utvecklat T-poden tillsammans med en mängd andra företag. Det kommer ändå att dröja länge innan den blir vanlig på de svenska vägarna.

- Vi installerar den första med DB Schenker redan i höst och den kommer att gå en liten bit på allmän väg. Men mycket beror på lagstiftningen och där hoppas vi att lagstiftningen ska komma ikapp teknikutvecklingen som har skett, säger Lilja.

Finland är bäst på 5G i Norden

De nordiska statsministrarna skrev på onsdagen under en avsiktsförklaring för att göra Norden till den första regionen i världen med ett integrerat 5G-nät.

- Den nordiska regionen är en av världens mest innovativa regioner. Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen. Det skapar jobb och välstånd i våra länder, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Fem nordska statsministrar undertecknar ett dokument.
De nordiska statsministrarna undertecknade under sitt möte i Örnsköldsvik intentionsavtalet för att Norden ska bli bäst i världen på 5G. Fem nordska statsministrar undertecknar ett dokument. Bild: Yle/Linda Söderlund Norden,statsministrar,5G

För att bli bäst i världen på 5G krävs bland annat att cybersäkerheten utvecklas. Det är också mycket som måste ses över i lagstiftningen, till exempel vad gäller självkörande bilar och båtar.

Tidtabellen för det nordiska integrerade 5G-nätet är inte klar. Bland de nordiska länderna har Finland kommit längst, men också de andra länderna testar 5G.