Hoppa till huvudinnehåll

Palmemordet: "Skandiamannen" utpekas som mördare

Arkivbild på Olof Palme från år 1984
Sveriges statsminister Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Arkivbild på Olof Palme från år 1984 Bild: EPA/TOBBE GUSTAVSSON SWEDEN OUT Olof Palme

I Sverige är mordet på statsminister Olof Palme högaktuellt igen. Det efter tidskriften Filters nya avslöjanden om den så kallade Skandiamannen. Han ska ha haft både tillfälle, motiv och tillgång till ett vapen av samma typ som Palme sköts med.

Tidskriften Filter pekar ut Skandiamannen som Palmes mördare.

Mannen var anställd på försäkringsbolaget Skandia då statsminister Palme mördades den 28 februari 1986. Han har varit känd i Palmeutredningen sedan mordnatten. Skandiamannen avled redan i juni 2000.

En samtida bild från platsen för Palmemordet med en stor hög av röda rosor på trottoaren.
Mordet på statsminister Olof Palme chokade svenskarna för drygt 30 år sedan, och har förblivit ouppklarat. En samtida bild från platsen för Palmemordet med en stor hög av röda rosor på trottoaren. Bild: Mostphotos/Allan Wallberg Palmemordet

Frilansjournalisten och författaren Thomas Pettersson redovisar, efter tolv års grävande, sin teori om Skandiamannen och mordet på Palme i Filter. Han har också skrivit boken "Den osannolika mördaren" som släpps i höst.

Enligt Filter har Palmegruppen, med anledning av Petterssons uppgifter, hållit förhör med flera personer i Skandiamannens närhet.

- Jag har ingen anledning att kommentera vilka vi hör eller varför vi hör dem. Jag åberopar förundersökningssekretessen, säger Palmegruppens förundersökningsledare Krister Petersson till Sveriges Radio.

"Kunde inte döda en fluga"

Skandiamannens ex-fru bekräftar att polisen hållit nya förhör med henne, men hon tror absolut inte att mannen dödat Palme.

- Han kunde inte döda en fluga en gång. Nej då. Det var inte en sådan människa, säger hon till Aftonbladet.

Enligt både ex-frun och andra bekanta som intervjuats av bland annat Expressen var Skandiamannen en person med svagt självförtroende som sökte uppmärksamhet.

Avfärdades som mytoman

Skandiamannen stämplade ut från sin arbetsplats Skandiahuset, i närheten av mordplatsen bara ett par minuter innan Palme sköts ihjäl.

Skandiamannen själv hävdade att han var en av de första på mordplatsen och att han hjälpte till med att lägga den blödande statsministern i sidoläge och att han också pratat med Lisbet Palme.

En vy från biografen Grand på Sveavägen i Stockholm.
Olof Palme hade nyss lämnat biografen Grand på Sveavägen då han sköts ihjäl. En vy från biografen Grand på Sveavägen i Stockholm. Bild: MOSTPHOTOS/STEN-AKE STENBERG Palmemordet,Grand

Hans uppgifter bekräftades aldrig av andra vittnen och han ändrade sin berättelse med tiden.

Han ringde själv polisen dagen efter mordet och anmälde sig som vittne.

Han blev tiden efter mordet ett välbekant ansikte i medierna då han i flera intervjuer utmålade sig som ett stjärnvittne.

Den dåvarande spaningsledaren Hans Holmér beskrev Skandiamannen som en "elefant i en porslinsaffär" och ansåg att han störde utredningen, men var oskyldig.

Var hans historie en täckmantel?

I tidskriften Filter redovisas för flera - både gamla och nya - uppgifter som talar för Skandiamannen som tänkbar mördare.

Bland annat att han hade skjutvana från en pistolskytteklubb och att hans granne samlade på vapen av samma typ som Palme sköts med. Han ska alltså haft tillgång till vapen av den typen.

Han ljuger om sitt agerande på mordplatsen , men ger också beskrivningar som bara mördaren borde kunna känna till. De påhittade historierna kunde vara en täckmantel.

Svartvit bild av Olof Palme med en bukett rosor och kampanjvimpel.
Åsikterna om Olof Palme var delade bland svenskarna under hans många år som statsminister. Svartvit bild av Olof Palme med en bukett rosor och kampanjvimpel. Bild: Mostphotos Olof Palme

Skandiamannen var fientlig mot Palme, men exempelvis hans ex-fru påpekar att han inte var mer fientligt inställd till Palme än andra moderater den tiden.

Det finns också mycket som talar mot Filters teori. Bland annat saknas den tekniska bevisningen och också om en del signalementsuppgifter stämmer in på Skandiamannen så har inget vittne pekat ut honom som mördare.

Källor: Filter, SR, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter

Läs också