Hoppa till huvudinnehåll

Stora grupper fotbollsfans på väg till Ekenäs – polisen får förstärkning

HIFK:s supportrar bjöd på show.
Det finns risk för bengaliska eldar under lördagens fotbollsmatch. EIF kategoriserar matchen som en högriskmatch. HIFK:s supportrar bjöd på show. Bild: All Over Press HIFK Fotboll

Fotbollsmatchen mellan Ekenäs IF och HIFK på lördag (26.5) kan bli en stökig historia. Helsingforslagets fans är kända av polisen sedan tidigare och därför sätts extra patruller in.

Matchen spelas på Centrumplan i Ekenäs och väntas locka mycket folk. Ekenäs IF hoppas på publikrekord.

- Jag tror säkert att det kommer över tusen personer, säger managern Peter Haglund.

Stadin Kingit-supportrar marscherar till matchen mot HJK.
Helsingfors IFK:s supportrar kan synas i gatubilden i Ekenäs på lördag. Bilden är från 2017. Stadin Kingit-supportrar marscherar till matchen mot HJK. Bild: Yle/Sebastian Backman HIFK Fotboll,fans,stadin kingit

Enligt Haglund har HIFK:s hejarklack, Stadin kingit, lovat komma med fyra fullastade bussar. Räknar man med andra fans som kommer med privata bilar kan det bli tal om 300 fotbollsanhängare från Helsingfors.

Misshandel och skadegörelse

Stadin Kingit har under de senaste åren gjort sig känt för att orsaka tumult, speciellt vid lokalderbyn mot HJK.

Det har gått så vilt till i samband med matcherna att polisen i fjol fick Bollförbundet att ordna Helsingforsderbyn bara på måndagar och tisdagar.

Trots att matchen på lördag ordnas utanför huvudstadsregionen och inte är ett lokalderby har polisen höjt sin beredskap.

Vi har tillsammans förberett oss ordentligt. Med betoning på ordentligt― Ekenäs IF:s manager Peter Haglund

Raseborgspolisen får förstärkning, bland annat från Esbo. Det handlar om fler patrullbilar och poliser än under en vanlig match i division 1.

Patrullerna kommer vara på plats både före, under och efter matchen, säger kommissarie Hannu Väänänen från polisinrättningen i Esbo.

Polisen finns på plats vid Centrumplan men också på andra håll i Ekenäs centrum.

Poliisi otti kiinni kaksi HIFK-kannattajaa Stadin Derbyssä 30.9.2016.
Polisen höjde säkerheten inför fotbollsderbyna mellan Helsingforsklubbarna HIFK och HJK när båda lagen spelade i fotbollsligan. Bilden är från 2016. Poliisi otti kiinni kaksi HIFK-kannattajaa Stadin Derbyssä 30.9.2016. Bild: Yle fotboll,Helsingfors,HIFK Fotboll,HJK Helsingfors,vandalism,Stadin derby,fotbollshuliganism

Problem som brukar uppstå är att folk använder rusmedel, gör sig skyldiga till skadegörelse eller använder nödraketer, rökbomber eller bengaliska eldar som kan orsaka fara för andra.

Dessutom ordnas matchen en lördag. Många människor från andra orter kan komma till Ekenäs eftersom det ligger nära Helsingfors.

När firandet kommer i gång syns det i gatubilden och det kan störa den allmänna ordningen, säger Väänänen.

Fansen dricker öl i olika områden

Kraven är också högre på Ekenäs IF som arrangerar fotbollsmatchen. Peter Haglund kategoriserar matchen som en högriskmatch och föreningen satsar hårt på säkerheten.

- Vi har tillsammans förberett oss ordentligt. Med betoning på ordentligt.

BK-46 anhängare kastade en brandbomb på fotbollsplan under en match mot EIF
Rökbomber är en ovanlig syn på Ekenäs IF:s hemmamatcher. Men det förekom till exempel under ett lokalderby mot BK-46 år 2010. BK-46 anhängare kastade en brandbomb på fotbollsplan under en match mot EIF Bild: YLE/Bubi Asplund brandbomb,Raseborg,Ekenäs

Med på matchen kommer det finns professionella ordningsvakter som har rutin från drabbningarna mellan HIFK och HJK i fotbollsligan, säger Haglund.

Dessutom försöker EIF undvika att fotbollsfansen att stöta ihop genom att dela upp publiken i olika sektioner.

HIFK:s fans har tilldelats en halv läktarsektion vid läktaren vid Ladugårdsgatan som vetter ner mot Skepparträdgården.

- Där finns reserverade platser, plus att IFK-fansen kommer att ha en egen servering. Allt för att undvika sammanstötningar, säger Haglund.

Läs mera:

Fotbollsvåldet har kommit till Finland

Det har blivit allt stökigare på de finländska fotbollsläktarna. Risksupportrarna bränner bengaliska eldar, slänger smällare och rusar in på planen. De slåss både på och kring stadion. Fotbollshuliganismen har kommit till Finland.