Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös nya kock vill ge maten en story och firar gärna med finländska traditioner

Anders Samuelsson
Anders Samuelsson Bild: Blå Huset / Andreas Nilsson Yle Fem,Yle TV1,Strömsö,Anders Samuelsson

Strömsö har valt ny kock. Från och med hösten tar svenska kocken Anders Samuelsson plats i köket i Strömsövillan i Västervik utanför Vasa och bjuder på inspirerande matlagning.

Anders Samuelsson kommer från Tromtesunda utanför Karlskrona i södra Sverige.

Med en uppväxt mitt i ett odlingslandskap blev det naturliga inslaget sommartid att jobba med allt från trädgård, äggplockning och höbärgning. En bakgrund som gett Anders ett stort intresse för råvaror.

Till kock utbildade han sig redan under gymnasieåren och de efterföljande åren varvade han säsongsarbete med friluftsliv. Bland annat har han jobbat tre år på Kebnekaise fjällstation.

Efter åren som säsongsarbetare etablerade han sig i Åre där han jobbade drygt fem år som kock och köksmästare på ett flertal restauranger. 2007 gick flyttlasset till Umeå där han nu bor med sambon Mia och två barn.

Min svärmor är från Björneborg så många maträtter som serveras runt jul och andra högtider är av finsk härkomst― Anders Samuelsson

Sedan 2014 jobbar han som köksmästare och kreativ ledare för bolaget Blå Huset med verksamhet inom hotell, konferens, café, krog och bageri.

Ett arbete som bland annat innebär nära samarbete med producenter och aspekter kring hållbarhet. Det här är perspektiv som han gärna tar med sig till Strömsö.

- Jag gillar verkligen rätter där man fokuserar både på animaliska produkter och grönsaker. Det gör tallriken så mycket mer intressant och mångfacetterad. I mitt nuvarande jobb odlar vi bland annat våra egna grönsaker, berättar Anders.

I Strömsö hoppas han också kunna ge rätterna en historia.

- Jag har inte tidigare jobbat med tv utan mer med tidningsartiklar. Men jag ser fram emot att få ge en story kring maten, en historia och en tanke kring det vi stoppar i oss.

- Jag tycker Paul har gjort ett superjobb och hoppas att jag skall fortsätta att inspirera tittarna.

Trots rötterna i Sverige är inte den finländska matkulturen obekant.

- Min svärmor är från Björneborg så många maträtter som serveras runt jul och andra högtider är av finsk härkomst. På den vägen har exempelvis de olika lådorna och piroger blivit tradition i vår familj.

En kock som är relevant för tittarna

Jakten efter en ny kock inleddes i februari. Närmare 40 sökte tjänsten och 14 kallades till casting. Strömsös producent Christina Staffans är nöjd över tillskottet i teamet.

- I grunden ligger naturligtvis den gedigna och breda matlagningskunskapen. I Anders får vi en kock som gärna berättar om sin matlagningsfilosofi och pratar kring mat, en person som kan inspirera men samtidigt bjuda på rätter som jag tror känns nära och relevanta för tittarna.

Att Anders dessutom är småbarnsfar är en stor fördel.

- Han känner väl till utmaningarna i vardagen gällande mat, barn, tid och ekonomi - aspekter som vi gärna tar upp i matlagningen på Strömsö.

Tähtiä ja tähteitä Strömsössä 6.9.
Tähtiä ja tähteitä Strömsössä 6.9. Bild: Strömsö Yle Fem,Strömsö

Strömsö har sänts sedan 2002 och sedan 2018 visas programmet både i Yle TV1 och Yle Fem. Anders Samuelsson efterträder Paul Svensson som programmets kock och dyker upp i rutan första gången i september 2018.

Lyssna till en intervju med Anders nedan. Hannah Norrena ringde upp honom för att höra lite mer om vem han är och hur han ser på sitt nya uppdrag.

Nyligen publicerat - Yle Fem