Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Teatern inleder samarbetsförhandlingar – skådespelarna är inte hotade

Svenska Teatern
Svenska Teatern Bild: Yle / Johanna Grönqvist Svenska Teatern

Svenska Teaterns samarbetsförhandlingar berör hela personalen förutom skådespelarna. Enligt planerna ska nio årsverken minskas.

Orsaken till samarbetsförhandlingarna är ekonomiska och produktionsmässiga.

Teaterchefen Joachim Thibblin som tillträdde för ett år sedan berättar för Svenska Yle att teatern har ett rejält underskott och har gjort förlust redan i flera år. Fjolåret gick enligt Thibblin lite på plus, men trots det är sparbehovet nu stort.

- Stämningen är förstås tråkig, men styrelsen har nu fattat beslutet och nästa vecka sätter vi igång samarbetsförhandlingarna, säger Thibblin.

Minskningen av årsverken ska ske genom uppsägningar, permitteringar eller överföring till deltid. Förhandlingarna inleds i månadsskiftet maj-juni och de väntas vara klara till midsommaren.

 • Brodera tändsticksaskar till jul

  Gör egna små julklappar tillsammans med barnen.

  Att brodera på tändsticksaskar tar inte lång stund och blir en fin gåva att ge bort i jultider. Här hittar du två mönster till en liten och en stor ask.

 • Tiotals människor skadade i explosion i Tyskland

  Explosionen inträffade i ett våningshus.

  25 människor har skadats i en explosion i ett femvåningshus i Tyskland. Explosionen ägde rum i Blankenburg i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland strax efter klockan nio lokal tid.

 • EU om valet i Storbritannien: Vi är redo för brexit

  EU-ledare hoppas på snabb brexit-omröstning.

  Europeiska ledare tolkar valresultatet som att det nu är ofrånkomligt att Storbritannien lämnar EU. Europeiska rådets ordförande hoppas på en snabb röstning i brittiska parlamentet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes