Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle satsar på det lokala – direktsänd video och lokalt anpassad förstasida

Bild av reporter Malin Hulkki med mikrofon i handen som intervjuar Wasa teaters marknadsföringschef Jan Fröjdö på teaterms scen.
Bild av reporter Malin Hulkki med mikrofon i handen som intervjuar Wasa teaters marknadsföringschef Jan Fröjdö på teaterms scen. Bild: Simon Ventus Vasa,Österbotten,Svenska Yle,direktsändningar,lokal

Direktsänd video från lokala händelser runtom i Svenskfinland fem gånger i veckan och ökad synlighet för lokalt innehåll på webben. Det satsar Svenska Yle på i sommar.

Svenska Yle inleder flera satsningar som har för avsikt att lyfta det lokala innehållet.

Satsningen “lokalt live” körde i gång i april och går ut på att Svenska Yles lokalredaktioner sänder live på webben fem dagar i veckan.

“Det kan handla om att visa daghemspersonal som marscherar ut i Sibbo eller träd som fälls vid elledningarna i Esbo. Det viktiga är att man snabbt är på plats när det händer där det händer, och att det är relevant för den lokala publiken”, säger Johanna Törn-Mangs, chef för medier och utgivning på Svenska Yle.

Livesändningarna visas direkt på Arenan.yle.fi och på Svenska.yle.fi men sparas också i form av videoklipp.Tanken är att de som missade direktsändningen ska kunna ta del av videon och en skriven text om händelsen efteråt.

Runtom i Svenskfinland

Alla Svenska Yles regionala redaktioner sänder live minst en gång i veckan, vilket innebär att Svenska Yle producerar direktsänd video fem gånger i veckan från Åboland, Österbotten, Östnyland, Västnyland och huvudstadsregionen.

“Närvaron i regionerna är viktig, eftersom Svenska Yle förutom att betjäna den lokala publiken har en speciell roll för att skapa gemenskap i Svenskfinland. Att ge vår publik bästa möjliga bevakning av Svenskfinland är kärnan i vårt uppdrag. När vi gör god lokaljournalistik ökar intresset för det svenska i Finland”, säger Törn-Mangs.

Svenska Yle har i åratal satsat på lokalradio i Svenskfinland och fortsätter med det. Men på grund av den långsamma och dyra tv-tekniken har det varit svårare att kunna visa lokal-tv från olika områden i Svenskfinland. Lokalt live-sändningarna möjliggörs av att man numera kan sända direkt med lätt teknik.

“Det här är ett sätt för oss att möta kraven på snabb, digital nyhetsförmedling på områden där vi ser att det är värdefullt att kunna erbjuda videoinnehåll på svenska”, säger Törn-Mangs.

Lokalt anpassad förstasida

Också på webben får det lokala större synlighet än tidigare, och med några klick kan man anpassa förstasidan på Svenska.yle.fi så att nyheterna och händelserna från de orter som intresserar mest samlas på ett ställe.

“Vi vill göra det så enkelt som möjligt att hitta det relevanta och lokala bland allt innehåll som vi producerar. Med i anpassningen finns tiotals orter i Svenskfinland”, säger Svenska Yles webbchef Peter Sjöholm.

Det är bara en del av innehållet på Svenska.yle.fi:s förstasida som påverkas av den lokala anpassningen. Av de tiotals artiklar som lyfts på förstasidan är det en handfull artiklar som påverkas.

“Merparten av innehållet kommer fortsättningsvis att redigeras av journalister på Svenska Yle på samma sätt som tidigare”, säger Sjöholm.

För att kunna utnyttja den lokala anpassningen på förstasidan behöver man ett Yle-konto.

“Bäst fungerar systemet om man väljer flera orter. Vi rekommenderar att man tar med några grannorter eller någon annan ort som kan intressera. Om man har en sommarstuga eller jobbar på annan ort kan man till exempel välja dem”, berättar Sjöholm.

Man kan när som helst lägga till eller ta bort orter och på så sätt ha ett lokalt anpassat flöde som hela tiden känns relevant.