Hoppa till huvudinnehåll

Chefen för Migris asylenhet: ”Nästan hälften av alla asylsökanden från Ryssland är Jehovas vittnen”

Henkilökuva
Esko Repo. Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Migrationsverket

Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson ser situationen som svår för medlemmar i Jehovas vittnen i Ryssland sedan organisationen förbjöds. Enligt Migrationsverket i Finland är positiva asylbeslut att vänta.

Att Jehovas vittnen systematiskt förföljs i Ryssland är ett nytt fenomen, men lagändringen är inte ensam en grund för att beviljas asyl i Finland.

Finland har under fjolåret och i år fått allt flera asylsökande från Ryssland.

Enligt Esko Repo som är chef för asylenheten vid Migrationsverket kom det i fjol ungefär 400 asylsökande från Ryssland. I år är siffran redan uppe i 150.

Migrationsverkets asylenhet för inte statistik över asylsökandes religion eller skäl till att ansöka om asyl.

- Jag kan inte säga hur många som tillhör Jehovas vittnen, men kanske det är nästan hälften, säger Esko Repo.

Amnesty: Brott mot internationella avtal

Människorättsorganisationen Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson har med oro följt med utvecklingen i Ryssland.

- Situationen är ju svår sedan Högsta domstolen i Ryssland förbjöd organisationen.

Högsta domstolen förbjöd Jehovas vittnen i april i år och kallade medlemmarna för extremister. Deras högkvarter och alla fyrahundra regionala organisationer läggs enligt Amnesty ner.

- Det här är både ett brott mot internationella avtal och Rysslands egna lag om religions-, yttrande- och organisationsfrihet.

I detta nu väntar ungefär 400 ryska medborgare på beslut om asyl. Vissa har redan fått ett positivt beslut, medan andra har fått avslag på sin ansökan.

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland
Frank Johansson. Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland Bild: Yle / Eva Pursiainen Frank Johansson,frank johansson

Migrationsverket bedömer varje fall skilt för sig. Enligt Repo är ändringen i den ryska lagstiftningen gällande Jehovas vittnen inte en hållbar orsak till att få asyl.

Det måste finnas också individuella grunder.

- Vi gör utredningar och fattar sedan beslut.

Attacker mot Jehovas Vittnen

Frank Johansson anser att de ryska medlemmar i Jehovas vittnen som har ansökt om asyl i Finland troligen har ganska bra grunder för att göra det, men understryker också han att det är alldeles klart att varje fall behandlas skilt för sig.

- Jag tror nog att myndigheterna vet vad de gör i det här fallet, men tittar man på det utifrån så är det alldeles klart att Jehovas vittnen har blivit attackerade.

Jehovas vittnen sångbok.
Jehovas vittnen sångbok. Bild: EPA/ULRICH PERRY Jehovas vittnen

Johansson talar om att deras egendom har förstörts. De har hört rasistiska rop och fått rasistisk graffiti klottrad på hemmets väggar.

- Stenar har kastats in i aktiva medlemmars hem så alldeles tydligt handlar det om systematiskt förtryck av just den här gruppen.

Enligt enhetschef Esko Repo vid Migrationsverkets asylenhet har enheten bra koll på vad som händer i Ryssland.

Migrationsverket har egna experter och håller också kontakt med Jehovas vittnen i Finland för att höra om läget i Ryssland.

Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson litar på att Migrationsverket har insikt i hur medlemmar i Jehovas vittnen behandlas i Ryssland just nu.

 • Efterlysningen 19.6

  Bland annat båtmotorer, vaktlar och diskbänkar efterlystes.

  Båtmotorer, vaktlar, diskbänkar, brädor och en gungstol fanns bland efterlysningarna den här gången. En traktorgräsklippare och en gammal mjölkkärra skänktes bort. Här hittar du alla kontaktuppgifter.

 • Nico Rönnberg inför Champions League-lottningen: "Man vill gärna ha en blandning: riktigt bra lag och lag som man på pappret har en chans mot"

  Cocks får i höst spela handboll på internationell toppnivå.

  Riihimäkilaget Cocks får i höst spela handboll på internationell toppnivå. Om en vecka lottas grupperna i Wien och i september uppfylls en dröm för Cocksspelaren Nico Rönnberg. Tittar man på lagen så håller de sämre lagen i Champions League samma nivå som lag som vi redan har mött i EHF-cupen, säger han till Yle Sporten.

 • Krämig rågstuvning

  Använd råg som ett inhemskt alternativ till ris.

  Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

 • Gör den smakrikaste grönsaksbuljongen själv

  Grönsaksbuljong används som bas i många rätter.

  Grönsaksbuljong är enkelt att göra och den blir absolut mest smakrik när man gör den själv. Grönsaksbuljong används som bas i många rätter och vår buljong är också både god och hälsosam att dricka som den är.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes