Hoppa till huvudinnehåll

Deltagare avvisar kritiken mot fredslägret i Lovisa: "Viktigt att nätverka med ryska fredsaktivister"

Fem pappersfigurer i olika färger håller varandra i händerna.
Fem pappersfigurer i olika färger håller varandra i händerna. Bild: Mostphotos fred,gemenskaper,gemenskapsanda,människor,mänskligheten (alla människor),animerade figurer,människor

Fredsaktivistlägret Baltic Glory 18, som ordnas i Lovisa i augusti, har väckt en del kritiska frågor kring hur verksamheten kopplas till rysk militärpolitik.

Deltagaren och fredsaktivisten Timo Virtala och arrangören Vapenvägrarförbundet säger att grava missförstånd om lägret har spridits i medierna.

Baltic Glory 18 är ett fredsläger där svenska, ryska och finska fredsaktivister möts.

Svenska Yle skrev i tisdags om att Kulturfonden från Sverige och Finland beviljat bidrag för de svenska deltagarnas resor och kostnader.

I fjol blev det en mediestorm kring Baltic Glory 17 som ordnades på Åland. Då väcktes frågor om rysk påverkan.

Bland annat Finlands tidigare Moskvaambassadör Hannu Himanen hade indikerat att ryska krafter låg bakom verksamheten.

I medierna har hänvisningar till Himanens uttalanden gjort att saken setts i ett felaktigt ljus, säger Timo Virtala från Finlands Kristna Fredsrörelse.

– Medierna presenterar det som Himanen sa i fjol, men Himanen hade inte fakta bakom sitt uttalande.

Porträtt av Timo Virtala i solskenet.
Fredsaktivisten Timo Virtala. Porträtt av Timo Virtala i solskenet. Bild: Yle/Bettina Aspfors fredsarbete,Lovisa,timo virtala

Lägret handlar inte om rysk påtryckning, tvärtom, säger Virtala.

– De ryska deltagarna är kritiska till Rysslands krigspolitik. Med finns också ryska medborgare som sökt asyl i Sverige, eftersom de säger att de inte kan bo i Ryssland av politiska skäl. Det är just de som jobbar mot den ryska militariseringen vi försöker hjälpa.

Virtala tänker delta i årets läger för att nätverka.

– Situationen för pacifister och feminister i Ryssland är väldigt svår, och vi har sällan möjlighet att träffa dem. Jag är väldigt glad över den här möjligheten.

Två fredsevenemang efter varandra i Lovisa

I Lovisa ordnas två fredsevenemang ganska nära varandra: först Lovisa fredsforum 4-6 augusti och fredsövningen Baltic Glory 9-12 augusti.

Virtala representerar Lovisa fredsforum, ett evenemang som inte officiellt är med i fredslägret. Han deltar i lägret som privatperson, men säger att de två aktörerna samarbetar.

– De kommer att ha en programpunkt på Lovisa fredsforum.

En orsak till att Lovisa fredsforum inte är med som arrangörer under Baltic Glory-lägret är just mediestormen kring lägret i fjol.

– Vi har inte resurser till att ta ansvar för något så stort. Missförstånden är inte bara Himanens fel, utan det handlar om hur svenska och ryska medier agerade förra året. De borde ha haft mer information i sina artiklar.

Även i år är han besviken på medierna.

– Jag är besviken över att många medier tog upp det som Himanen sade i fjol, och citerar bland annat också sådant som Jussi Lassila från utrikespolitiska instutet sade då.

Enligt Virtala har medierna inte kontaktat Lassila från utrikespolitiska institutet i år.

– Lassila uttalade sig i fjol i allmänna ordalag och han sa att han inte har specifik information om lägret på Åland.

Vapenvägrarförbundet kallar anklagelserna absurda

Vapenvägrarförbundet, som ordnar lägret, kräver rättelse för de påståenden som förts fram i Yles artikel.

– Den oberoende ryska medborgargemeskapen är tvungen att verka under svåra omständigheter. Det är sorgligt att samarbetet med den nu demoniseras och ifrågasätts, skriver Vapenvägrarförbundet i sitt krav om rättelse.

Kaj Raninen, organisationssekreterare på Vapenvägrarförbundet, lyfter fram att det är frågan om medborgarverksamhet – några ryska agenter är verkligen inte i farten.

Målet är att söka alternativa lösningar till regeringarnas nuvarande politiska linje.

Att Kulturfonden för Sverige och Finland gett bidrag för att stödja de svenska deltagarna anser han är bra.

– Det är i allas intresse att främja oberoende och kritiskt samarbete mellan de här tre länderna.

Läs också