Hoppa till huvudinnehåll

Eremenko sätter sig på heta stolen i SJK – Sarajärvi skjuter ner kritik mot ledningen: "Nonsensprat"

Alexei Eremenko Sr, SJK 2018.
Alexei Eremenko är tillbaka i finländsk klubbfotboll. Alexei Eremenko Sr, SJK 2018. Bild: Lehtikuva Alexej Jeremenko Sr.

SJK har avskedat tränare i en faslig fart det senaste året. Nu tar Alexei Eremenko Sr sig an Fotbollsfinlands mest utsatta jobb. Klubbledningen slår ifrån sig kritik om att man lägger sig i tränarens arbete, men erkänner att tiden med Tommi Kautonen blev ett stort misslyckande.

Efter två segrar på åtta matcher och en tiondeplats i fotbollsligan fick SJK:s klubbledning nog i måndags och gav Tommi Kautonen beskedet att han har fått sparken från tränarposten.

Alexei Eremenko Sr är ny på vad som måste betraktas som Fotbollsfinlands mest utsatta jobb för tillfället. Klubbledningen har tillsatt fem olika tränarlösningar sedan januari 2017 och det har man fått rejält med kritik för.

Kautonen hade ett treårskontrakt och sågs som en långsiktig lösning, men fick foten efter en tung vår.

– Vi nådde inte de mål som klubbens styrelse har satt upp. Enskilda resultat var inte anledningen till beslutet. Riktningen var fel och i framför allt de två sista matcherna såg det rätt dött ut, säger SJK:s ordförande Raimo Sarajärvi på dagens presskonferens.

"Stort misslyckande"

Sarajärvi tar avstånd från kritiken att han och sportchefen Janne Kotamäki skulle lägga sig i tränarens arbete.

– Det är nonsensprat. Styrelsen sätter ekonomiska ramar, men huvudtränaren leder idrottsbiten. Jag vet inte vem som ska dra sig bakåt för alla är i bakgrunden. Jag tvingas bara stiga fram och berätta tunga besked till medierna.

Raimo Sarajärvi, SJK 2018.
Raimo Sarajärvi. Raimo Sarajärvi, SJK 2018. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Seinäjoen Jalkapallokerho,Raimo Sarajärvi

Han säger att beslutet att sparka Kautonen var tungt.

– Vi valde Tommi efter noggrant övervägande, men vi lyckades inte tillsammans. Det är ett stort misslyckande. Det är onödigt att peka finger, men vi lyckades inte i lagbygget.

"Hade andra erbjudanden"

Nu ska Eremenko försöka lyfta SJK. Han tar med sig Umar Marhiev som assisterande tränare och har kritat på ett kontrakt som sträcker sig över 2020.

– Jag hade andra erbjudanden, men de var inte intressanta. När det här dök upp tog jag det direkt. Förhållandena här kan jämföras med vad som helst i Europa. Jag är nöjd att vara här. Jag har stor iver att komma in, säger Eremenko.

Seinäjokilagets resa upp till medaljerna är lång. Avståndet till ligaledaren HJK är uppe i femton poäng (SJK har två matcher mindre spelade), till medalj tretton pinnar.

– Till en början är det viktiga att få resultat. Genom det förbättras stämningen i laget och då är det enklare att spela det fina spel jag vill se. Det är onödigt att fundera på det som har varit och vårt skadeläge. Det kan man inte påverka, säger Eremenko.

Alexei Eremenko Sr, SJK 2018.
Alexei Eremenko leder laget för första gången på lördag. Alexei Eremenko Sr, SJK 2018. Bild: Lehtikuva Alexej Jeremenko Sr.,Seinäjoen Jalkapallokerho

Sarajärvi, som säger att tre svenskar också fanns som alternativ för att ta över efter Kautonen, förväntar sig att kursen vänder. Eremenkos första uppgift är lördagens hemmamatch mot IFK Mariehamn.

– Jag vill att han ger oss ett klart spelsätt på planen och en höjning av kravnivån i verksamheten. Jag vill inte gå in på placeringsmål, men siktet är inställt på att vara tillbaka i landseliten. Det finns tryck på att nå framgångar i den här klubben.

Eremenko har en lång tränarbakgrund i Jaro, men fick sparken 2016. Sedan dess har han tränat i Kazakstan och Armenien.

SJK:s tunga start i ligan:

SJK–PS Kemi 0–1
TPS–SJK 0–2
SJK–HJK 0–1
SJK–FC Honka 2–0
Ilves–SJK 1–1
SJK–KuPS 1–3
FC Lahti–SJK 1–0
SJK–FC Inter 0–1

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport