Hoppa till huvudinnehåll

Finska Kennelklubben: Hundägaren är alltid ansvarig om hunden beter sig aggressivt

dansk- svensk gårdshund
dansk- svensk gårdshund Dansk-svensk gårdshund,hund,Hundar,valpar

Finska Kennelklubben är oroat över den senaste tidens hundattacker och påminner hundägarna om att de alltid bär ansvaret om hunden orsakar skada.

Inom en vecka har det rapporterats om två fall där löst springande hundar gått till attack.

På Ärtholmen i Helsingfors rev en pitbullterrier ihjäl en pudel, som gick i koppel. Pudeln hann dö av sina skador innan den kom till veterinären. Ägaren till pitbullterriern lät sin hund gå lös medan han sysslade med annat.

I Esbo blev en 8-årig pojke biten i benet av en blandrashund i helgen. Hunden bar både halsband och koppel men det fanns ingen som höll i kopplet. Hunden hörde till ett sällskap som satt på en bänk i Karabacka köpcentrum.

Många struntar i regler

Finska Kennelklubben säger i ett pressmeddelande att en del hundägare är förvånansvärt ignoranta beträffande de regler som gäller.

Vit liten hund fast i koppel på parkeringsplats.
Vit liten hund fast i koppel på parkeringsplats. Bild: Amanda Vikman/Yle hund,Reko,Kimito

- Hundägarna bör skola sina hundar så att de kan uppföra sig. I tätorter måste hundar alltid hållas kopplade, säger Finska Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen.

Om vi struntar i reglerna finns det en risk att myndigheterna ingriper. I vissa europeiska länder måste hundar bära munkorg då de rör sig ute. Vissa raser kan också förjudas helt, säger Lehkonen.

Liten hund passar bäst i stan

Inom hundförädlingen har man försökt komma åt problemet med aggressiva raser. En skygg och klart aggressiv hund får inte användas i förädlingen, säger Lehkonen.

Men det största ansvaret ligger ändå på hundägaren.

Hund i säng
Hund i säng Bild: Yle/Mira Pelo hund,sängar,sömn,husdjur

- Att skaffa hund är ett ansvarsfullt uppdrag, hunden måste uppfostras. Alla hundar måste lära sig lyda, det är viktigt.

Om man går i hundtankar ska man fundera på varför man vill ha en hund. För stadsbor passar små sällskapshundar och inga jätteraser, säger han.

Artikeln uppdaterad kl.15:30 med noggrannare information om hundattackerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes