Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Superb karneval 2018 – Tack Åbo!

Staffan och Staffina på karnevalen i Åbo
Stafettkarnevalen gjorde debut i Åbo förra helgen. Staffan och Staffina på karnevalen i Åbo Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist Stafettkarnevalen,staffan och staffina

Åbo var ett ypperligt ställe för att ordna Stafettkarnevalen. Hela tillställningen fyller en viktig funktion för alla svenska skolor, skriver Svenska Finlands Skolidrottsförbunds ordförande Stefan Haglund.

Den traditionella platsen för Stafettkarnevalen är, som vi alla vet Olympiastadion i Helsingfors, men eftersom renoveringen där är i full gång fick vi i år uppleva karnevalen på ett för oss alla helt nytt ställe, nämligen Paavo Nurmis stadion i Åbo.

Redan då beslutet att låta Stafettkarnevalen turnera på tre olika orter togs hösten 2015 kändes beslutet helt rätt. Att dela Karnevalens helt unika stämning, de spännande tävlingarna, magnifika hejarklackarna samt de kluriga ramsorna och maskotarna, till såväl nya som redan beprövade orter, har skapat en stark gemenskap och en fin samhörighet.

Nu kan vi med facit i hand från tre år i exil från Olympiastadion konstatera att, trots vissa utmaningar, klarade både de lokala arrangörerna och Stafettkarnevalens trogna frivilliga funktionärskår arrangemangen med bravur.

Ett stort tack till er alla. Tack även till alla lärare och elever som tagit an utmaningen med en karneval på olika håll i Finland.

Åbo ypperlig plats för Karnevalen

Låt mig ännu vända blicken mot årets karneval. Paavo Nurmis stadion i Åbo visade sig vara en ypperlig arena för Stafettkarnevalen.

Stadion erbjöd på gott om åskådarplatser. Huvudläktaren med dess sittplatser och vallen runt planen var som gjorda för evenemanget. Stämningen var på topp, solen sken och ”vågen” gick runt.

Årets upplaga av stafettkarnevalen bjöd som vanligt på både glädje och tårar. Rekord rök. Stafettpinnar tappades. Stafettkarnevalen 2018 var, som vanligt, en rekordkarneval.

Under de två dagarna deltog tusentals elever i löptävlingar, hejarklackar och maskottävlingen. Många rekord sattes under båda dagarna. Jag väljer här att nämna ett tufft nytt rekord som gjordes i den dubbla svenska mixed stafetten för andra stadiet.

Vörå samgymnasium förbättrade det tidigare rekordet markant och dessutom kan de två bästa lagen se fram emot att löpa i den kommande Sverigelandskampen senare på hösten mot finska och rikssvenska skollag.

Har en given plats

Karnevalen är ett vinnande koncept, med över 11 000 starter är vi Europas största årliga skolidrottstävling. Det om någonting bevisar att karnevalen fyller en viktig funktion för så gott som alla svenska skolor i Finland.

Eleverna får tävla och ha roligt på sitt eget modersmål i en unik och trevlig miljö. Vi har nu bakom oss den 58:e karnevalen, detta om något visar att Karnevalen har en given plats hos dagens unga, men även hos lärare, skolor och före detta Stafettkarnevalister.

Till slut – ett varmt tack till Åbo stad och Åbo IFK som spelat en avgörande roll för att göra årets karneval till vad den var – en stor gemensam fest!

Jag vill också framföra ett varmt tack till våra samarbetspartners – företag, organisationer och stiftelser – som skapar de ekonomiska förutsättningarna för Stafettkarnevalen. Rent praktiskt kräver arrangemangen hundratals frivilliga, funktionärer, lärare och föräldrar.

Tack till alla vänner av Stafettkarnevalen som återigen har gjort det möjligt för oss att erbjuda eleverna en unik idrottslig upplevelse. Stafettkarnevalen ger minnen för livet. Njut av sommaren – vi ses om ett år på nästa bästa karneval!

Stefan Haglund
Ordförande, Svenska Finlands Skolidrottsförbund

Läs också

Nyligen publicerat - Sport