Hoppa till huvudinnehåll

Kontanter med hemleverans? Aktia utreder behovet

Kvinna med plånbok och eurosedlar
Kvinna med plånbok och eurosedlar Bild: Ismo Pekkarinen / AOP pengar,Pensionär,Plånbok,sedlar,euro,Eurosedlar,fetma

Aktia försöker hitta nya metoder att förse de kunder med kontanter, som inte själva kan eller vill använda digitala banktjänster. Hit hör bland andra seniorer och folk i glesbygden.

För det här ändamålet kartlägger banken nu sina kunders behov av en kontantleveranstjänst.

Aktia konstaterar att de digitala banktjänsterna utvecklas i rask takt, samtidigt som behovet av kontanter inte har försvunnit.
I den här serviceformen kan kunderna beställa kontanter med hemleverans.

Kraftiga nedskärningar i kontorsnätet

Aktia har i likhet med många andra banker skurit ner sitt kontorsnät. Det förklarar man med att allt fler kunder vill sköta sina bankärenden per telefon eller digitalt.

Fortfarande har vi 5 000 kunder som lyfter kontanter över disk

Kontanter rör sig som bekant inte över telefonlinjerna, så nu vill Aktia kartlägga om det finns kunder som vill få kontanter levererade hem, säger vice verkställande direktör Merja Sergelius.
Merja Sergelius
Merja Sergelius Merja Sergelius Bild: Yle Aktia

- Vi utvecklar våra digitala tjänster med fart just nu, men fortfarande har vi 5 000 kunder som lyfter kontanter över disk. Många av dem tar ut flera hundra euro per gång, säger hon.

Stor utmaning för vissa samhällsgrupper

Enligt henne har det nedskurna kontorsnätet blivit en utmaning särskilt för seniorer, funktionshindrade och folk i glesbygden.

- Vi vill utveckla servicen också för den här gruppen. På många orter finns det inga bankautomater, R-kiosker eller affärer där det går att lyfta pengar.

Kontantbeställningen skulle gå till så att banken i samband med beställningen verifierar kundens identitet, och lyfter pengarna från kundens konto. Posten skulle sedan ta hand om leveransen med en specialtransport, och pengarna skulle nå kunden inom 2-3 arbetsdagar.

Kartläggningen pågår till den 8 juni i Aktias kontor och på bankens webbplats.

Läs mera:

Utan sonens hjälp skulle räkningarna bli obetalda - när bankkontoret försvinner krävs bil för att komma åt pengarna

Det blir allt svårare att sköta bankärenden över disk på ett traditionellt bankkontor i Svenskfinland. Bankkontor efter bankkontor läggs ner.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes