Hoppa till huvudinnehåll

Läskande och alkoholfria drycker genom hela måltiden - här är recepten som sätter guldkant på middagen

Tre flaskor med olika alkoholfria drycker till mat.
Tre flaskor med olika alkoholfria drycker till mat. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),alkoholfria drycker

Vatten eller läsk är de vanligaste alternativen i fall man inte vill ha alkohol. Men om du bjuder på en fin middag kan du också satsa lite extra på dryckerna.

Utbudet på alkoholfria öl- och vinsorter har ökat i takt med att alkoholkonsumtionen gått ner men vill du skapa något själv bjuder sommelier Ella här på tre alkoholfria recept på snaps, måltidsdryck och after dinner-drink.

Alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja

Ett glas med alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja
Ett glas med alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),alkoholfria drycker,Snaps

Den river skönt i halsen den här dundersnapsen. Eldig, pepparosande och dessutom hälsosam, den här snapsen bjuder in alla vid bordet till måltidens startskott. Snapsen håller flera veckor i kylskåp.

Ingredienser, ca 20 shots:

  • 1 liter vatten
  • 50 g skivad färsk pepparrot
  • 250 g skivad färsk ingefära
  • 50 g färsk gurkmeja
  • 3 ekologiska citroner, saft + zest
  • 3 msk honung
  • 1 tsk mortlade hela svartpepparkorn
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk dillfrön eller torkad dill

Gör så här:

  1. Sjud alla ingredienser sakta i 20-30 minuter.
  2. Låt svalna i vätskan.
  3. Pressa i lite extra citron efter smak.
  4. Sila, häll upp drycken i ren flaska med tätslutande kork och kyl.

Tips:

  • Efter silning, häll vatten på ingredienserna och låt dra över natten till en härligt smakrik hälsodryck!

Örtinfusion med citron, en sofistikerad middagsdryck

Alkoholfri örtinfusion i ett glas på ett bord
Alkoholfri örtinfusion i ett glas på ett bord Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),alkoholfria drycker

En osötad örtinfusion kan varieras med intensivläckra aromer från olika örter, rötter och andra smaksättare, gärna av samma smaker som återfinns i maten. Det är ett utmärkt alternativ till vin i måltidssammanhang.

Ingredienser:

  • 5 dl uppkokt, hett vatten
  • 4 nävar färska örter och örtstjälkar, tx timjan, citronmeliss, salvia, rosmarin, mynta
  • 2 ekologiska citroner

Gör så här:

  1. Lägg örter och citronskal i en skål och häll det heta vattnet över.
  2. Låt dra tills drycken svalnat.
  3. Tillsätt saften från citronen och sila vätskan.
  4. Förvara i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
  5. Vid servering, späd infusionen med vatten, bubbelvatten eller juice beroende på tycke, smak och sammanhang.

Tips:

  • Infusionen kan spädas med upp till 1 del infusion och 4 delar vatten enligt smak.
  • Örterna i infusionen ska lyfta maträttens kryddning och maten ska lyfta infusionen.
  • Gör en smakrik pesto på de avsilade örterna.
  • Infusioner är hett på stjärnrestauranger idag. Det är dessutom ett utmärkt sätt att få användning av de mindre vackra delarna på örter, rötter och annat svinn.
  • Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.

After dinner drink med rabarber och mynta

Efterrättsdryck i ett glas
Efterrättsdryck i ett glas Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),drinkar

Frisk och fräsch, inte för söt; vår rabarber och mynta drink är en dessert i sej men kan gärna serveras som dryck till en lättare efterrätt.

Ingredienser, 6-10 drinkar:

  • 200 g rabarber, fryst eller färsk
  • 1 dl strösocker
  • 10 dl vatten
  • 3 limefrukter
  • 1 kruka mynta till servering
  • isbitar

Gör så här:

  1. Skiva rabarbern och koka den mjuk tillsammans med sockret i 5 dl vatten, ca 10 minuter.
  2. Blanda i zest och saft från limefrukterna och späd med resten av vattnet.
  3. Låt svalna.
  4. Sila drycken. Kyl.
  5. Vid servering, lägg myntablad i botten på glasen. Muddla (tryck till) dem lite för att de ska ge ifrån sig smak. Fyll upp glasen med isbitar och häll på drycken.

Tips:

  • Innan drycken svalnat helt, smaka ev av med citronsaft eller socker för önskad smak.
  • Vid servering, späd med bubbelvatten för önskad smak
  • Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
  • Drycken går bra att frysa.

Nyligen publicerat - Mat och dryck