Hoppa till huvudinnehåll

Läskande och alkoholfria drycker genom hela måltiden – här är recepten som sätter guldkant på middagen

Tre flaskor med olika alkoholfria drycker till mat.
Tre flaskor med olika alkoholfria drycker till mat. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),alkoholfria drycker

Vatten eller läsk är de vanligaste alternativen i fall man inte vill ha alkohol. Men om du bjuder på en fin middag kan du också satsa lite extra på dryckerna.

Utbudet på alkoholfria öl- och vinsorter har ökat i takt med att alkoholkonsumtionen gått ner men vill du skapa något själv bjuder sommelier Ella här på tre alkoholfria recept på snaps, måltidsdryck och after dinner-drink.

Alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja

Ett glas med alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja
Ett glas med alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),alkoholfria drycker,Snaps

Den river skönt i halsen den här dundersnapsen. Eldig, pepparosande och dessutom hälsosam, den här snapsen bjuder in alla vid bordet till måltidens startskott. Snapsen håller flera veckor i kylskåp.

Ingredienser, ca 20 shots:

  • 1 liter vatten
  • 50 g skivad färsk pepparrot
  • 250 g skivad färsk ingefära
  • 50 g färsk gurkmeja
  • 3 ekologiska citroner, saft + zest
  • 3 msk honung
  • 1 tsk mortlade hela svartpepparkorn
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk dillfrön eller torkad dill

Gör så här:

  1. Sjud alla ingredienser sakta i 20-30 minuter.
  2. Låt svalna i vätskan.
  3. Pressa i lite extra citron efter smak.
  4. Sila, häll upp drycken i ren flaska med tätslutande kork och kyl.

Tips:

  • Efter silning, häll vatten på ingredienserna och låt dra över natten till en härligt smakrik hälsodryck!

Örtinfusion med citron, en sofistikerad middagsdryck

Alkoholfri örtinfusion i ett glas på ett bord
Alkoholfri örtinfusion i ett glas på ett bord Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),alkoholfria drycker

En osötad örtinfusion kan varieras med intensivläckra aromer från olika örter, rötter och andra smaksättare, gärna av samma smaker som återfinns i maten. Det är ett utmärkt alternativ till vin i måltidssammanhang.

Ingredienser:

  • 5 dl uppkokt, hett vatten
  • 4 nävar färska örter och örtstjälkar, tx timjan, citronmeliss, salvia, rosmarin, mynta
  • 2 ekologiska citroner

Gör så här:

  1. Lägg örter och citronskal i en skål och häll det heta vattnet över.
  2. Låt dra tills drycken svalnat.
  3. Tillsätt saften från citronen och sila vätskan.
  4. Förvara i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
  5. Vid servering, späd infusionen med vatten, bubbelvatten eller juice beroende på tycke, smak och sammanhang.

Tips:

  • Infusionen kan spädas med upp till 1 del infusion och 4 delar vatten enligt smak.
  • Örterna i infusionen ska lyfta maträttens kryddning och maten ska lyfta infusionen.
  • Gör en smakrik pesto på de avsilade örterna.
  • Infusioner är hett på stjärnrestauranger idag. Det är dessutom ett utmärkt sätt att få användning av de mindre vackra delarna på örter, rötter och annat svinn.
  • Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.

After dinner drink med rabarber och mynta

Efterrättsdryck i ett glas
Efterrättsdryck i ett glas Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),drinkar

Frisk och fräsch, inte för söt; vår rabarber och mynta drink är en dessert i sej men kan gärna serveras som dryck till en lättare efterrätt.

Ingredienser, 6-10 drinkar:

  • 200 g rabarber, fryst eller färsk
  • 1 dl strösocker
  • 10 dl vatten
  • 3 limefrukter
  • 1 kruka mynta till servering
  • isbitar

Gör så här:

  1. Skiva rabarbern och koka den mjuk tillsammans med sockret i 5 dl vatten, ca 10 minuter.
  2. Blanda i zest och saft från limefrukterna och späd med resten av vattnet.
  3. Låt svalna.
  4. Sila drycken. Kyl.
  5. Vid servering, lägg myntablad i botten på glasen. Muddla (tryck till) dem lite för att de ska ge ifrån sig smak. Fyll upp glasen med isbitar och häll på drycken.

Tips:

  • Innan drycken svalnat helt, smaka ev av med citronsaft eller socker för önskad smak.
  • Vid servering, späd med bubbelvatten för önskad smak
  • Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
  • Drycken går bra att frysa.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

    Här några inspirerande recept på skräpfisk.

    Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.