Hoppa till huvudinnehåll

Mats Brandt ny stadsdirektör i Nykarleby

Mats Brandt, kommundirektör i Malax.
Mats Brandt. Mats Brandt, kommundirektör i Malax. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Malax,malax

Nykarleby stadsfullmäktige behövde bara rösta en gång, valet föll på Mats Brandt. Brandt inleder arbetet som stadsdirektör i höst. De kommer att få en engagerad stadsdirektör, säger Brandt.

Stadsdirektörsvalet skedde genom sluten omröstning, i vilken Brandt fick 16 av 27 röster, uppger fullmäktigeordförande Elli Flėn för Yle Österbotten.

- Vi är väldigt nöjda med valet av Mats Brandt. Nykarleby får nu en stadsdirektör som är oerhört kunnig och erfaren. Även om det bland våra ledamöter fanns de som röstade på en annan kandidat tror jag vi alla står unisont bakom honom nu när valet är gjort. Stämningen i fullmäktigesalen efter valet var väldigt god, säger Flén.

I omröstningen fick Maria Palm fem röster, Ulf Stenman fyra och Thomas Björk två. Patrick Hautanen fick inga röster, uppger tidningen.

Mats Brandt är till utbildningen politices licentiat och arbetar för tillfället som kommundirektör i Malax.

Omtumlad och glad

Brandt var både omtumlad och glad över resultatet.

- Jag kommer göra mitt bästa för att visa att jag är värd det förtroende man visa mig.

Vad är det för slags stadsdirektör som Nykarleby får?

- De får en stadsdirektör som börjar på sin tredje kommun, så jag har ju en viss erfarenhet. Men varje stad och kommun är sin egen och det ska bli spännande att upptäcka nya sidor både hos staden och hos mig själv. De kommer att få en engagerad stadsdirektör.

Brandt kommer småningom att också flytta till Nykarleby, men han säger att han kommer sakna Malax.

- Var sak har sin tid och för min egen personliga utveckling ville jag göra något nytt. Men jag har känt ett stort vemod över att lämna Malax, det har varit en betydelsefull period för mig.

Nuvarande stadsdirektören Gösta Willman har 36 år bakom sig i kommunens tjänst, varav 25 som kommun- och stadsdirektör. Willman går i pension i december.

Ekonomiskt tuffa år

Den nya stadsdirektören axlar ansvaret under en period då Nykarleby har det rätt svårt ekonomiskt.

Staden gjorde ifjol sitt fjärde år med rejäla minussiffror och landade på ett underskott på drygt 1,3 miljoner euro.

Nykarleby Kyrka
Nykarleby i försommarskrud. Den nya stadsdirektören förväntas jobba för att staden lyfter sig ekonomiskt. Nykarleby Kyrka Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Nykarleby,Nykarleby kyrka,Lappo å

Staden inbringar klart lägre skatteintäkter än tidigare, eftersom bland annat jordbrukare och pälsdjursfarmare haft dåliga år.

Brandt tror också att ekonomin kommer prägla den först inkörningsperioden som stadsdirektör.

- Det finns säkert olika typer av utmaningar, men när man följde med fullmäktigemötet där bokslutet diskuterades märkte man att det var mycket fokus på ekonomin. Och det är klart, en verksamhet som bygger på att ge service åt invånarna kostar och ska finansieras, så det är en jätteviktig diskussion helt enkelt, säger Brandt.

Nykarleby kan ändå skryta med låg arbetslöshetsnivå, den ligger på endast 4,3 procent.

Artikeln uppdaterad 25.5.2018 kl. 5:15 med citat från Elli Flén.

Artikeln uppdaterad 25.5.2018 kl. 7:15 med citat från Mats Brandt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten