Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea skärper tonen - "vi tigger inte om ett toppmöte med USA"

Donald Trump och Kim Jong-Un
Donald Trump och Kim Jong-Un planerar att hålla toppmöte i Singapore den 12 juni Donald Trump och Kim Jong-Un Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Kim Jong-un,USA,Nordkorea

Nordkorea skärper tonen ytterligare inför det planerade toppmötet med USA nästa månad.

Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui säger att vicepresident Mike Pence visade att han är en "okunnig dumbom" då han nyligen sade att president Donald Trump inte kommer att låta sig luras av Nordkorea.

Pence jämförde också i en intervju i tv-kanalen Fox, Nordkorea med Libyen som villkorslöst stoppade sitt kärnkraftsprogram efter påtryckningar från omvärlden.

- Det visar att Pence inte förstår något om läget i Nordkorea, sade Choe.

Hon ifrågasatte också om det planerade toppmötet i Singapore den 12 juni alls kan bli av.

- Vi kommer varken att tigga om ett möte eller göra oss besväret att övertala dem, om de inte vill sätta sig ner med oss, sade Choe.

- Det beror helt på USA om vi träffas i ett mötesrum eller i en uppgörelse med kärnvapen, tillade veterandiplomaten Choe Son-Hui.

Choe har länge varit invecklad i kärnvapendiplomati och hon är adopterad dotter till Nordkoreas premiärminister Choe Yong-Rim.

USA:s president Donald Trump träffade sin sydkoreanska kollega Moon Jae-In i Vita huset på måndag
USA:s president Donald Trump träffade sin sydkoreanska kollega Moon Jae-In i Vita huset på måndag USA:s president Donald Trump träffade sin sydkoreanska kollega Moon Jae-In i Vita huset på måndag Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT USA,Sydkorea,Nordkorea

Även USA allt mer tveksamt

Trump verkar också ha börjat betvivla om toppmötet kommer att hållas som planerat. Han har under de senaste dagarna låtit allt mer tveksam, liksom Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo.

Trump sade i natt att det nästa vecka kommer besked om huruvida han träffar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un nästa månad.

- Vad gäller Singapore så får vi se nästa vecka. Det kan mycket väl ske. Hur det än blir, så får vi veta nästa vecka, sade Trump i en intervju i Fox.

- Om mötet hålls så skulle det vara bra för Nordkorea, det skulle vara bra för hela världen, så vi får se vad som händer, sade Trump som i måndags antydde att det är fullt möjligt att mötet skjuts fram.

Mike Pompeo sade tidigare under dagen inför ett kongressutskott att det är Nordkorea som avgör om mötet hålls.

- Det beslutet är upp till ordförande Kim (Kim Jong-Un). Han bad om ett möte, presidenten tackade ja och jag är hoppfull om att mötet kan hållas.

Både Pompeo och Pence har ändå krävt att Nordkorea går med på villkorslös nedrustning innan det kan bli tal om sanktionslättnader eller säkerhetsgarantier till Nordkorea.

Det är något som Nordkorea inte kan acceptera eftersom det enbart har talat om stegvis nedrustning, där bägge parter gör eftergifter i tur och ordning.

Pompeos, Trumps och Pences uttalanden har i USA allmänt tolkats som försök att bereda marken för ett misslyckande, så att man kan vältra över ansvaret på Nordkorea och Kim Jong-Un.

FN har i varje fall hävt sanktionerna mot ledande nordkoreanska diplomater och tjänsteman som tidigare led av inreseförbud i största delen av världen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo höll sitt tal om USA:s nya Iran-strategi inför den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation i Washington på måndagen den 21.5.
Bollen ligger nu hos Nordkorea, enligt utrikesminister Mike Pompeo USA:s utrikesminister Mike Pompeo höll sitt tal om USA:s nya Iran-strategi inför den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation i Washington på måndagen den 21.5. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Mike Pompeo

Sydkorea och Kina trycker på

USA:s allierade Sydkorea och Nordkoreas bundsförvant Kina trycker nu hårt på för att toppmötet ska förverkligas.

Sydkoreas president Moon Jae-In träffade Trump i Washington i måndags, då han försökte försäkra amerikanerna om att Kim Jong-Un menar allvar med sitt tal om nedrustning.

Det verkar ändå ha gått upp för USA att nedrustning innebär olika saker för amerikanerna och nordkoreanerna.

Nordkorea har länge krävt att de amerikanska styrkorna lämnar Sydkorea och att hela regionen nedrustar och inte bara Nordkorea.

Nordkorea har under den senaste veckan tagit steg tillbaka och bland annat vägrat att fortsätta förhandlingarna med Sydkorea i protest mot USA: s och Sydkoreas pågående årliga militärövning.

Kina hoppas för sin del att mötet hålls som planerat eftersom "det gagnar avspänning i hela regionen."

Kina oroar sig för att misslyckade samtal mellan Nordkorea och USA kan leda till att den militära spänningen trappas upp igen och att det återspeglas i de ansträngda relationerna mellan USA och Kina, som har förbättrat något under de senaste veckorna.