Hoppa till huvudinnehåll

Ny historisk guidning under Dalsbruks säsongsöppning

5 glada människor sitter på estraden vid Dalsbruks torg.
Många behövs för att säsongsöppningen ska lyckas - här är några av krafterna. 5 glada människor sitter på estraden vid Dalsbruks torg. Bild: Amanda Vikman/Yle Dalsbruk,leif lindgren

Dalsbruk har många sidor. Det vill man föra fram under säsongsöppningen 9 juni. Man erbjuder bland annat på hopptorn, guidade rundturer och en egen modeshow.

– I bland funderar man riktigt att 'oj, har vi faktiskt hunnit med allt det där', säger Leif Lindgren, ordförande för Dalsbruks byalag.

Lindgren berättar att eftersom catwalken var en sådan succé i fjol så vill man bjuda det åt publiken igen. Det är frågan om en modeshow med kläder från varuhuset Wahlsténs.

Samtidigt får ortsbor se vänner och bekanta i ett lite annorlunda sammanhang.

– Catwalken ska bli 12 meter lång och byggs här på torget, eller rättare sagt jag ska bygga den, säger företagaren Eva Sjösten med ett skratt.

Hon tillägger att hon fick hjälp av flera frivilliga i fjol, och hoppas att de ska komma till hennes undsättning även i år.

Lindgren säger att det har varit ett väldigt lyckat samarbete mellan föreningar, privatpersoner och företag. Han får medhåll av Sjösten som är väldigt nöjd och tacksam över att ha ett så fint byalag i Dalsbruk.

Ny guidad rundvandring

I och med att Kimitoöns guider har arbetat fram ett nytt program om Kimitoön under inbördeskriget 1918 hoppas man få med även en sådan specialguidning i år.

– Tyvärr är den svenskspråkiga guiden borta då men åtminstone ser det ut att kunna lyckas på finska, säger Lindgren.

Man kommer också i år att samarbeta med bruksmuseet och ordna två kulturvandringar i bygden.

– Sen har vi bland annat mopedutställning, biluppvisning, hoppslott och sen håller antikvariatet en sagostund i år, tillägger han.

Leif Lindgren pekar ut en plats i parken intill Dalsbruks torg.
Leif Lindgren pekar ut platsen för hoppslottet intill torget. Leif Lindgren pekar ut en plats i parken intill Dalsbruks torg. Bild: Amanda Vikman/Yle Leif Lindgren

Det blir även levande musik och Kaj Kulla är en av medlemmarna i orkestern Cento.

Bandet grundades för cirka 50 år sedan men har haft en liten paus på 35 år, säger Kulla.

– Nu när de startade upp igen hamnade jag också med i gruppen.

Det blir många bekanta toner av bland annat Elvis Presley som spelas i några omgångar intill torget.

"Dalsbruk är bäst"

Samtidigt arrangeras Öppna byars dag i hela Finland och då gäller det att visa upp sin by på bästa sätt. Totalt är det cirka 500 byar i hela Finland som deltar.

På frågan om vad Dalsbruks trumfkort är har Lindgren ett rakt besked:

– Vi är ju anspråkslösa här, men vi är bäst, skrattar han.

– Själv är jag inflyttad 1973 och många av dem som är uppvuxna här är blinda för hur vackert det är.

Lindgren berättar att Dalsbruk har en lång historik, vacker natur som omgiver byn och mångsidig service som kanske överraskande nog erbjuds.

– I maj och juni behöver man ju inte ens fråga om det är livat här, men också på vintern finns det mycket som händer. Man kan långfärdsskrinna, örnarna rör sig ute på isen – ja alla årstider har sin charm.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland