Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sipilä: Nog hittar vi en tidpunkt för landskapsvalet, det kan ni lita på

statsminister Juha Sipilä
statsminister Juha Sipilä Bild: Kalle Mäkelä / Yle Juha Sipilä,Åbo,Finlands statsminister

De närmaste dagarna avgörs om den oerhört snäva tidtabellen för vård- och landskapsreformen, och framför allt landskapsvalet håller. Det verkar allt mindre troligt att valet kan hållas i oktober som planerat.

I dag kom beskedet om att riksdagens grundlagsutskott inte hinner komma med ett utlåtande om regeringens proposition om valfrihet i vården den här veckan.

Enligt utskottets ordförande Annika Lapintie (VF) måste många principfrågor diskuteras innan utskottet kan komma med ett utlåtande i ärendet.

I praktiken betyder det här att grundlagsutskottets beslut skjuts fram till nästa vecka.

Då behandlingen av valfrihetspaketet också dragit ut på tiden i riksdagens social- och hälsovårdsutkskott börjar regeringens planer på att ordna landskapsvalet i slutet av oktober verka mer och mer utopistiska.

Statsminister Juha Sipilä (C) medger att det kan bli aktuellt att flytta på tidpunkten för landskapsvalet.

- Nu fokuserar alla på att driva igenom lagstiftningen. Efter det är tidpunkten för landskapsvalet en teknikalitet, mer eller mindre, säger Sipilä.

Sipilä vill inte ta ställning till när landskapsvalet kommer att ordnas om den nuvarande tidtabellen inte håller.

- Men nog hittar vi en tidpunkt för landskapsvalet, det kan ni lita på.

Tidtabellen för landskapsvalet har väckt kritik

Den snäva tidtabellen för vård- och landskapsreformen har stött på kritik på bred front under de senaste veckorna.

Justitiekanslersämbetet anser att man borde ha ett halvt års tid att förbereda sig för landskapsvalet efter att lagarna som gäller social- och hälsovårdsreformen trätt i kraft.

Kanslichefen vid Justitiekanslersämbetet Kimmo Hakonen förde på tisdagen fram JK:s syn till social och hälsovårdsutskottet. Flera rättslärda är av samma åsikt.

Statsministern säger att regeringen kommer att agera i enligt med justitiekanslernas rekommendationer beträffande tidtabellen för landskapsvalet.