Hoppa till huvudinnehåll

Varg närmade sig lekande tvååring i Ingå - pappan skrämde bort den

En varg ligger på en gräsplätt.
Bilden är en arkivbild. En varg ligger på en gräsplätt. Bild: Mostphotos varg,Canis lupus

Vargen hör till den finska naturen och får röra sig i skogarna, men om vargen mitt på ljusa dagen närmar sig en tvååring hemma på gården är det inte längre okej. Det menar Robert, en småbarnspappa som i början av maj jagade bort vargen från sin gårdsplan i Ingå.

- Klockan var 11.30. Jag hade pojken med mig på backen. Jag höll själv på i trädgårdslandet och hade jordfräsen igång. Så kom vargen över åkern. Den kom så nära som 15-20 meter från pojken. Den var på väg att komma på pojken. Som tur råkade jag se lite uppåt. Jag tog yxan och kastade den mot vargen. Så knyckte den sig lite och började backa. Så tog jag pojken i famnen och gick in. Inte är det en så speciell grej men inte får sådant här hända, säger Robert.

Polisen på plats

Robert ringde nödcentralen och en polispatrull kom till platsen, men då hade vargen hunnit springa sin väg. Polisen undersökte, mätte och tog bilder på plats, berättar Robert.

Polisen kan vid hotfulla situationer ge order om att vargen ska fördrivas eller avlivas. Raseborgspolisen har inte tagit beslut om några åtgärder när det gäller vargen i Ingå.

En varg kan också jagas genom skyddsjakt med en dispens utfärdad av Finlands viltcentral.

Ett speciellt fall

För något år sedan uppfattades det som en nyhet då en västnylänning råkade få syn på en varg. Numera är observationerna så många att enstaka vargobservationer inte ens kommer över nyhetströskeln.

Fallet i Ingå var ändå något utöver de normala vargobservationerna som rapporteras till polisen, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

Han menar att det i Ingåfallet handlade om en hotfull situation.

Efter incidenten med problemvargen, som Robert kallar den, rör sig Ingåfamiljens två barn inte längre ensamma på gårdsplanen. Tvååringen har en syster som börjar skolan i höst.

- Man får nog hela tiden vara med. Jag går inte ens längre in och koka kaffe.

Robert säger att han inte själv är rädd för vargen utan är främst mån om att skydda sina barn.

Barnen under uppsyn

Robert bor på landet på ett område där vargen syns till med jämna mellanrum. Han berättar att han har hört om hur vargen gett sig på husdjur, men han har inte tidigare hört om fall där vargen skulle ha hotat människan.

- Vi har ju i vintras också sett mycket spår nära vår tomt. Men aldrig har de varit på backen. Nu stod den riktigt på backen ...

Hot skrämmer

Robert heter egentligen något annat. Han har valt att berätta sin historia, men vill vara anonym.

Varför vill du inte gå ut med ditt namn?

- Jag vet att många ha blivit hotade när de har kommit ut och berättat om sådana här vargupplevelser.

Varför vill du nu berätta om ditt möte med vargen?

- Nå om det här skulle hjälpa oss att få lov eller få dem flyttade. Jag vet att det har gjorts så i Finland; att de har flyttats bort. Inte behöver man alltid skjuta bort dem.

Läs också