Hoppa till huvudinnehåll

Grankullastudenter bäst i Svenskfinland - Rektorn: "Jag har pratat mindre än tidigare om att prioritera studier"

Niklas Wahlström är rektor för Gymnasiet Grankulla samskola.
Rektor Niklas Wahlström glädjer sig åt de goda resultaten som hans blivande studenter har uppvisat i studentskrivningarna. Niklas Wahlström är rektor för Gymnasiet Grankulla samskola. Bild: Yle/Ellen Forsström Gymnasiet Grankulla samskola,Rektor,niklas wahlström

I Svenska Yles ranking där de olika gymnasiernas studentresultat har jämförts med varandra är Gymnasiet Grankulla samskola bäst av de finlandssvenska skolorna. Gymnasiet steg åtta placeringar från året innan och placerar sig nu på femtonde plats bland alla landets gymnasier.

– Du tog mig på sängen och fick äran att leverera de goda nyheterna, säger en glad och omtumlad Niklas Wahlström, rektor för Gymnasiet Grankulla samskola.

Han säger att han visste att det gått bra när resultaten kom, men han hade inte trott att gymnasiet skulle vara bäst i Svenskfinland.

– Våra abiturienter har jobbat bra under tre år så vi har vetat att våra resultat går upp. Också våra inträdesmedeltal har gått upp och här finns säkert en koppling.

Han berättar att det goda resultatet kan ses som ett resultat av att eleverna är mer motiverade nu än de var för tio år sedan samt skolans utvecklingsarbete som han ser resultaten av dagligen.

– Inlärningsresultatet och inställningen har förbättrats. Vi har jobbat med högskoleförberedande verksamhet och det har haft en positiv inverkan på elevernas inställning.

Han berömmer klimatet i skolan och säger att också lärarnas inställning har blivit mer seriös. Dessutom har skolan också satsat på välmående.

– Vi har inte satsat på att utveckla skolan för att få bättre resultat i studentskrivningarna, utan utveckla på många olika fronter inklusive välmående.

Ingången till Gymnasiet Grankulla samskola.
Gymnasiet Grankulla samskola är bäst i Svenskfinland i studentskrivningarna. Ingången till Gymnasiet Grankulla samskola. Bild: Yle/Anna Hedström Gymnasiet Grankulla samskola,ingångar

Nya antagningskriterier stressar

Just nu planeras ett förslag till nya antagningskriterier till högskolor.

Tanken är att det inom utbildningen ska bli lättare att komma över från andra stadiet till tredje stadiet.

Det handlar om att skolorna ska frångå inträdesprov och i stället använda sig av gymnasiebetyg i antagningskriterierna.

Rektor Wahlström säger att ungdomarna har varit medvetna om att det är på gång. Det tycks vara något som har inverkat negativt på de studerande.

– Det har lett till stress. På skolan har vi närmast försökt påverka stressen genom att lugna våra studerande, säger Wahlström.

– I egenskap av rektor har jag pratat minde än tidigare om studentskrivningarna och betydelsen av att ta dem på allvar och prioritera studier framom annat mindre viktigt.

Rektorns hälsning: "Våga göra saker i livet"

Gymnasiet Grankulla samskolas rektor Niklas Wahlström vill hälsa de blivande studenterna att framgång inte nödvändigtvis hänger så väldigt mycket på begåvging och studentresultat, utan att våga ta vara på de chanser som livet ger.

– Mod att fatta beslut vad gäller den egna framtiden och tro på dig själv och våga ta steg som du drar dig för.

Bland andra svenskspråkiga gymnasier i huvudstadsregionen delar Gymnasiet Lärkan i Helsingfors och Mattlidens gymnasium i Esbo på sjundeplatsen i den finlandssvenska rankingen (34:e totalt).

Brändö gymnasium i Helsingfors placerar sig på en eflteplats (51:a totalt).