Hoppa till huvudinnehåll

Här är friidrottssommaren i ett nötskal – höjdpunkterna Berlin och Tammerfors

Viivi Lehikoinen, Samuel Purola och Saga Andersson.
Viivi Lehikoinen (400 mh), Samuel Purola (100/200 m) och Saga Andersson (stav) blåvita medaljhopp i junior-VM på hemmaplan. Viivi Lehikoinen, Samuel Purola och Saga Andersson. Bild: All Over Press / Tomi Hänninen / Yle Samuel Purola,Viivi Lehikoinen

Friidrottssäsongen är här och Yle sänder i vanlig ordning alla de viktigaste tävlingarna med svenskspråkigt referat. Berlin samlar den europeiska eliten i augusti, medan Tammerfors står värd för junior-VM i juli.

Start med spjutkastning i Vanda i slutet av maj och avslutning med stafettlöpning i S:t Michel i september. Däremellan en massa delikatesser.

Friidrottssommaren kulminerar för Europatoppen i samband med EM-tävlingarna i Berlin den 7–12 augusti. Finland förväntas ställa upp med ett fyrtiotal idrottare och omkring en handfull medaljkandidater.

På hemmaplan bjuds friidrottsvänner bland annat på sedvanliga Paavo Nurmi Games (Åbo), Kalevaspelen (Jyväskylä) och Sverigekampen (Tammerfors), samt den inhemska GP-serien som ersätter Elittävlingarna.

Världens juniorgrädda i Tammerfors

Den allra största godbiten på hemmaplan går kanske ändå av stapeln i Tammerfors den 10–15 juli. Junior-VM (för under 20-åringar) ordnas för första gången i Norden och samlar världens ungdomselit.

U20-VM klassas allmänt som friidrottens viktigaste juniormästerskap och sedan premiären i Aten 1986 har nästan hundra nationer tagit medalj. Läs mera om junior-VM:s internationella prägel här.

Finlands saldo är 32 (8+9+15) medaljer. Senast det begav sig i polska Bydgoszcz 2016 tog Finland tre brons genom stavhopparen Wilma Murto och släggkastarna Suvi Koskinen och Aleksi Jaakkola.

De flesta tävlingarna i sommarens friidrottsschema refereras på svenska av Leif Lampenius. Expertkommentator Mikael Ylöstalo är på plats under Paavo Nurmi Games, junior-VM, Kalevaspelen, EM och Sverigekampen.

Sommarens friidrottssändningar:

26.5 Gyllene spjutet (Vanda)
5.6 Paavo Nurmi Games (Åbo)
13.6 GP-tävling (Esbo)
23.6 GP-tävling (Kuortane)
30.6 Släggkarnevalen (Kaustby)
1.7 Spjutkarnevalen (Pihtipudas)
4.7 GP-tävling (Joensuu)
10–15.7 Junior-VM (Tammerfors)
19–22.7 Kalevaspelen (Jyväskylä)
28.7 GP-tävling (Lapinlahti)
7-12.8 EM (Berlin)
23.8 GP-tävling (Villmanstrand)
31.8–1.9 Sverigekampen (Tammerfors)
8–9.9 Stafett-FM (S:t Michel)

Här hittar ni kvalgränser till bl.a. EM och junior-VM.

Läs mera:

Saga Andersson.

Sällsynt internationellt junior-VM ska bli en ögonöppnare – Saga Andersson ett av affischnamnen i Tammerfors

Junior-VM i Tammerfors kommer att bli en manifestation av hur världsfriidrotten bland de unga numera ser ut. Tävlingarna blir en ögonöppnare och i bästa fall också tankeställare. Finland har en förträfflig generation på gång och Vandatjejen Saga Andersson kommer att vara en av hemmanationens fixstjärnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport