Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Regeringen borde se sig i spegeln – men vi har inte sett sista kapitlet av vårdreformen

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

Anna-Maja Henriksson ser väldigt allvarligt på läckan från grundlagsutskottet. På frågan om regeringen vill förhandla med SFP om stöd för reformen svarar hon "Alltid kan man ju fråga" - men upprepar att SFP inte stöder regeringens vårdreform.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson sitter med i grundlagsutskottet och ser väldigt allvarligt på läckan som uppdagats. Den kommer bland annat att leda till att utskottsmedlemmarna inte längre får handlingarna digitalt.

- Sen är det ju en annan sak att den som vill läcka klarar nog av att läcka oberoende. Det är därför det här är så allvarligt, man vet att grundlagsutskottet har en speciell ställning i hela det finska parlamentariska systemet. Det fungerar i princip som en domstol där man på förhand kontrollerar lagarnas grundlagsenlighet. Därför är det oerhört viktigt att få göra det arbetet i lugn och ro utan yttre påtryckningar.

Den som vill läcka klarar nog av att läcka oberoende. Det är därför det här är så allvarligt, man vet att grundlagsutskottet har en speciell ställning i hela det finska parlamentariska systemet― Anna-Maja Henriksson, SFP

- Jag ser också att det kan finnas ambitioner här bakom att ifrågasätta vårt nuvarande system, och är det, det nån vill skulle det vara bättre och ärligare att lyfta den diskussionen till debatt i stället för att den här vägen förminska riksdagens och grundlagsutskottets trovärdighet.

"Svårigheterna för reformen ökar dag för dag"

Dagens andra stora nyhet, den om att Samlingspartiet förlorat ännu en förespråkare för reformen i och med att Susanna Koski tänker rösta emot den, kommenterar Henriksson med att det försvårar regeringens situation ytterligare.

- För varje dag som går ökar svårigheterna för den här reformen, och vi har inte sett sista kapitlet ännu. Regeringen får se sig i spegeln. Man borde ha lyssnat mer på sakkunniga och visat en lyhördhet på ett helt annat sätt än vad man gjort, säger Henriksson.

- De här kommande veckorna kommer att bli helt avgörande för hur det här slutar, säger hon.

SFP står inför partidag i Uleåborg som inleds i morgon, lördag. Den senaste veckans svängar kring vårdreformen får säkert mycket uppmärksamhet under diskussionerna.

Går regeringen nu med håven hos er för att hitta fler som kan tänkas understöda reformen? Är det någon som närmat sig er?

- Nå inte nu inte, jag har suttit hela veckan i grundlagsutskottet och några andra diskussioner har jag inte hört om, och inte någon annan av oss heller. Nu koncentrerar vi oss på partidagen i Uleåborg.

Nog får man alltid fråga men då får man ett entydigt svar, det säger jag i mitt tal i morgon också: Svenska Folkpartiet stöder inte regeringens vårdreform― Anna-Maja Henriksson

Men hur svarar man i så fall, om man får en sådan fråga?

- Nog får man alltid fråga men då får man ett entydigt svar, det säger jag i mitt tal i morgon också: Svenska Folkpartiet stöder inte regeringens vårdreform.

Det är inte ens en förhandlingsfråga alltså?

- Nå, ska man börja förhandla så ska man börja förhandla om hela paketet. Jag har ju träffat statsministern tidigare och sagt att det finns stora bekymmer, bland annat finansieringsmodellen är ett stort bekymmer. Det finns så många olika saker som det brister i och därför ser jag inte det heller som realistiskt att här skulle börja föras den typen av förhandlingar som skulle bära någon vart. Jag har svårt att se det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes