Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön vill ha fett i skolmjölken även i framtiden

En hand som fyller ett glas med mjölk i en mjölkmaskin
Fett i mjölken även i fortsättningen på Kimitoön. En hand som fyller ett glas med mjölk i en mjölkmaskin Bild: Amanda Vikman/Yle skolmat,mjölk

Om barnen på Kimitoön även i fortsättningen ska få dricka annat än fettfri mjölk måste kommunen göra ett aktivt beslut. Kostchef Birgitta Parikka har bett bildningsnämnden ta ställning i frågan.

Sedan hösten 2017 betalar EU inte längre ut skolmjölksstöd för ettans mjölk. Direktiven är att man bör servera fettfri mjölk.

Men enligt Parikka vill Kimitoöns skol- och daghemspersonal erbjuda mjölk med fett som alternativ till vatten.

Förslaget nu är också att ettans mjölk (1%) samtidigt byts ut till lättmjölk (1,5%) eftersom den skulle vara mindre processad, och att fettfri mjölk finns med som ett alternativ.

Varför skolmjölksstödet för ettans mjölk dragits in kan Parikka inte helt säkert svara på, men hon tror att en orsak är att man anser att den fettfria mjölken är mer hälsosam för skolbarnen.

- Men de här stödbesluten ändras ganska ofta så jag vet inte om det är hela sanningen på varför man har beslutat så här, säger hon.

Föräldrar är intresserade

Maten är ett ständigt aktuellt tema för många och enligt Birgitta Parikka är unga föräldrar på Kimitoön mycket intresserade av vad man serverar de unga i kommunen. Hon nämner sockerprojektet som ett exempel.

- Det var avgörande att få dagvårdspersonalen med på idén för att projektet med att minska tillsatt socker i maten skulle gå igenom. Sist och slutligen är det ju de som ska se till att barnen får i sig den näring de behöver, säger hon.

Birgitta Parikka sitter vid ett bord med ett glas mjölk framför sig.
Birgitta Parikka dricker helst mjölk med soppa och plättar. Birgitta Parikka sitter vid ett bord med ett glas mjölk framför sig. Bild: Amanda Vikman/Yle skolmat,birgitta parikka

I Amosparkens skola är det en hektisk dag när Yle kommer på besök. Man har fotbollsturnering och sommarlovet börjar om en dryg vecka. Men några elever hinner svara på vad de tycker om skolmjölken.

- Jag brukar oftast dricka vatten, och jag vet inte om jag känner så stor smakskillnad mellan fettfri och vanlig mjölk, säger Amanda Lehtivaara.

- Jag tror nog att jag mest skulle dricka vatten om man skulle sluta servera lättmjölk, funderar Michelle Lindstedt.

Ett gäng fotbollspojkar ropar i kör att de skulle tycka det skulle vara usch och blä om man bara fick serverat fettfri mjölk. Några säger också att de brukar dricka vatten.

Vegetarisk mat i skolorna i höst

Flera stor organisationer som WWF och FN anser att befolkningen i västvärlden bör äta mindre kött - både för miljön och hälsans skull.

Kimitoöns kommun är med på noterna och kommer från och med i höst att erbjuda skoleleverna ett vegetariskt alternativ vid sidan av den vanliga maten, en gång per vecka. Man kan alltså den dagen själv välja om man vill ha kött eller grönsaker på sin tallrik.

- I fjol hade vi en kurs om vegetarisk och vegansk mat för kökspersonalen. Det är till och med två från personalen som har övergått till vegetarisk kost själva, säger Birgitta Parikka.

En tallrik spaghetti med quorn-tomatsås.
Vegetarisk pasta på menyn i skolorna på Kimitoön i höst En tallrik spaghetti med quorn-tomatsås. Bild: Yle/Public domain/Wikipedia Quorn,Quorn,spagetti,mögelsvampar,Fusarium venenatum,vegetariska rätter,vegetariska produkter,vegetarianism,vegetarisk kost

I höst får man se om personalen hinner med den extra arbetsbörda som det här ibland kan innebära. Men hittills har mottagandet för initiativet varit positivt.

- Skolmjölken är viktig för finländaren. Vi dricker mer mjölk här i Norden än i övriga Europa, och för mycket av någonting är så klart inte bra. Men mat är mer än näring, det är tradition också, säger hon.