Hoppa till huvudinnehåll

Lojo vill bli Finlands bästa cykelstad

sähköpyörä
Lojoborna uppmuntras att cykla mera. Stadens personal har fått några elcyklar att använda på jobbet. sähköpyörä Bild: Antti Lähteenmäki/ YLE elcyklar

Lojo stad satsar hårt på att profilera sig som en miljövänlig stad. Nu vill staden bli Finlands bästa cykelstad år 2021. För projektet har det beviljats 28 000 euro.

Lojo stad har skaffat två elcyklar till sin personal och skolorna ska ordna temadagar kring cykling. Målet, förutom att bli Finlands bästa cykelstad, är att få Lojoborna att må bättre. Staden vill också satsa på cykelturism.

Idén att profilera sig som Finlands bästa cykelstad kommer från ett fullmäktigeinitiativ. Lojos idrottscenter har fått i uppdrag att se till att stadens image som cykelstad höjs.

Bostadsmässan 2021 satsar på miljötänk

Lojo vill också i övrigt marknadsföra sig som en miljövänlig och ekologisk stad. Staden står värd för bostadsmässan år 2021 och på det nya bostadsområdet i Hiidensalmi vid Lojo sjö ska det bli möjligt att använda olika fordon utan att själv äga dem. Invånarna ska helt enkelt kunna boka användningstid för elcyklar, bilar och båtar som skaffas för gemensamt bruk.

Nya elbilar som går att hyra av vem som helst

Från och med slutet av maj kommer Lojo stad att ha fyra elbilar som stadens personal, men också andra, kan använda. Genom att ladda ner en applikation kan vem som helst som rör sig i Lojo boka och hyra en elbil.

En elbil på laddning.
Elbilarna i Lojo är också vita. En elbil på laddning. Bild: Yle/ Johanna Modig elbilsladdning

Elbilarna är ett samarbete mellan Lojo stad och OP Gruppen.

Ekostöd i skolor och daghem

Varje skola i Lojo har numera en särskild stödperson som ska hjälpa barn och unga i ekologiska frågor och val i vardagen. Gymnasieeleverna har infört en särskild skräpdag när de är ute och samlar skräp.

Också andra än skolelever får delta i skräptalkon som ordnas varje vår. Målet här är att få Lojobor att ta ansvar för sin egen närmiljö och hålla den snygg och städad.