Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea berett att lösa dumbomskonflikten och gå vidare med mötet - Vita huset säljer specialmynt till reapris

Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang den 19 februari.
Kims Nordkorea blev enligt sin egen nyhetsbyrå KCNA överraskade av att Trump ställde in toppmötet i Singapore. Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang den 19 februari. Bild: EPA / RODONG SINMUN Kim Jong-un,Nordkorea,Pyongyang

Nordkorea överraskades av Donald Trumps beslut att ställa in toppmötet i Singapore. Högste ledaren Kim Jong-un säger att han är beredd att lösa hindren och fortsätta med mötesplanerna.

Förste vice utrikesminister Kim Kye-gwan säger till landets statliga nyhetsbyrå KCNA att beslutet kom som en överraskning och att det är ett väldigt beklagligt beslut.

I president Trumps brev som ställde in mötet skriver han att mötesplanerna skrotas på grund av den "enorma ilska och öppna fientlighet" som fanns i Nordkoreas senaste uttalande.

Det nordkoreanska uttalande USA syftar på i det här fallet har tolkats vara vice utrikesminister Choe Sun-huis kommentar där hon kallar amerikanska vicepresidenten Mike Pence för en "dumbom" efter att Pence sade att Trump inte kommer att låta sig luras av Nordkorea.

brev undertecknat Donald Trump
brev undertecknat Donald Trump Bild: Whitehouse.gov Donald Trump,Nordkorea

Kim säger i KCNA:s nyhet att Nordkorea är villiga att mötas ansikte mot ansikte med USA när som helst och hur som helst, så att konflikten löses.

20 procent rabatt på mynt till minne av mötet

USA hade på fredagsmorgonen finländsk tid inte ännu reagerat på den nordkoreanska samarbetsviljan men det inställda mötet syns på Vita husets webbshop.

Inför mötet hade Vita huset låtit slå en massa specialmynt till minne av toppmötet. På myntet syns Donald Trump och Kim Jong-un, tittande varandra i ögonen på för ett mynt spektakulära bakgrundsmönster.

Specialmynt till ära av mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un (som i skrivande stund inte blir av).
Specialmynt till ära av mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un (som i skrivande stund inte blir av). Bild: EPA/EFE-STR Nordkorea,USA,Donald Trump,Kim Jong-un

Efter att mötet ställdes in har priset sjunkit med tjugo procent, från 24,95 dollar till 19,95.

Dock verkar det ursprungliga myntet, som syns på bilden ovan, av oklara orsaker nu ha bytts ut till ett där också Sydkoreas president Moon Jae-in finns med, inte istället för, utan med de två andra statsöverhuvudena.

Internet har kritiserat myntet där Kim, som inte precis representerar en regering som är bra på människorättsfrågor, framställs med sin diktatoriska titel högste ledare. En utbredd åsikt är att Kim ges för mycket respekt i den bemärkelsen.

Hoppa över Twitterpostning

Till exempel liberala programvärden Mike Signorile skriver att myntet är en seger (med Trumps kampanjslagord "winning") för Kim, då hans titel används på myntet som om det skulle vara världens naturligaste sak.

Fokus ligger ändå på myntens potentiella samlarvärde samt politiska värdelöshet.

Monterar ned sin testområde för kärnvapen

Nordkorea berättade i går också att landets testområde för kärnvapen har förstörts. Inbjudna internationella medier rapporterade om stora explosioner som nordkoreanerna sade förstörde testområdet fullständigt.

Nordkorea hade lovat montera ned testområdet Punggye-rin som en gest åt USA att man är seriösa med samarbetsviljan.

Källa: KCNA, STT, BBC, Vice News

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes