Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland medger systematisk dopning och manipulation: "Hoppas det är en vändpunkt"

Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014
Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014 Ryssland,flaggor,Internationella olympiska kommittén,olympiska spelen,olympiska vinterspelen,idrott,McLaren report

Framstående ryska idrottsledare medger i ett brev till Wada att det har existerat ett systematiskt dopningsprogram i landet. ”Jag hoppas att det här är en vändpunkt”, säger Wadas ordförande Craig Reedie.

Under de senaste åren har en utbredd dopning i Ryssland kartlagts. Man har vänt på sten efter sten och hittat manipulerade tester och bevis för att dopningen har varit statsstyrd.

Ryssland har tagit avstånd från det mesta så här långt, men nu rapporterar nyhetsbyrån AFP att en rad högt uppsatta idrottsledare i Ryssland har medgett en del oacceptabel manipulering av antidopningssystemet och att det har funnits systematisk dopning.

Det är Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov, den ryska olympiska kommitténs ordförande Alexander Zjukov och den ryska paralympiska kommitténs ordförande Vladimir Lukin som har skrivit under brevet som man har skickat till Wada, den internationella antidopningsbyrån.

Pavel Kolobkov.
Pavel Kolobkov är rysk idrottsminister. Pavel Kolobkov. Bild: All Over Press Pavel Kolobkov

AFP har fått tillgång till en kopia av brevet, som är skrivet på ryska. De har också skickats kopior till den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach och den internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parson.

– Vid första anblick verkar de börja förstå att det inte har gått rätt till. Jag hoppas att det här är en vändpunkt, säger Wadas ordförande Craig Reedie.

Tvivel mot visselblåsaren

I brevet används systematiskt dopningsprogram, men man nämner inte att myndigheter skulle ha varit involverade. I tidigare rapporter har en viktig komponent varit ryska säkerhetstjänsten FSB:s inblandning i manipuleringen av tester vid OS i Sotji 2014.

Att Ryssland ska godkänna rapporternas innehåll har varit en av de sista punkterna för att Wada ska häva den ryska antidopningsbyråns avstängning.

De tre ledarna som har skrivit under brevet säger sig inte ha något med dopningen att göra.

– Vi bekräftar att passande straff har getts till personer som har varit involverade i den systematiska dopningen – däribland att försäkra att de här personerna inte har inflytande i ryska antidopningsbyrån längre.

I brevet uttrycker man däremot åter ryskt tvivel mot visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs vittnesmål. En anledning till det är att 28 ryska idrottares avstängningar hävdes i februari av idrottens skiljedomstol Cas.

Heta diskussioner

Brevet kom precis före Wadas styrelsemöte i Montreal förra veckan. Det ska ha lett till heta diskussioner mellan IOK-representanter, som vill ge den ryska antidopningsbyrån grönt ljus att verka igen, och representanter för nationella myndigheter som inte vill det.

Craig Reedie.
Craig Reedie, Wadas ordförande. Craig Reedie. Bild: EPA Craig Reedie

Enligt en källa till AFP var debatten knepig eftersom idrottsrörelsen vill häva sanktionerna.

Wadas kommitté som ansvarar för sanktionerna kommer att mötas den 14 juni för att gå igenom nya delar i fallet. Där inkluderas också brevet från Ryssland.

– En del säger att det här bara är ord, men de räknas också. De räknas i Moskva och de räknas i vår organisation, säger Reedie.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport