Hoppa till huvudinnehåll

Säsongen inleds utan fönsterrutor - Hangövilla trotsar ekonomiskt trångmål med talkokrafter

Mira Haahti öppnar ett fösnter på Tellina i Hangö. Utsikt över havet en varm sommardag.
Mira Haahti har arbetat dygnet runt för att kunna öppna för säsongen. I bakgrunden syns den nya spabyggnaden på Fabriksudden. Mira Haahti öppnar ett fösnter på Tellina i Hangö. Utsikt över havet en varm sommardag. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Pensionat,villa,mira haahti

I tre år har Mira och Christian Haahti kämpat med att de två spetsvillorna Tellina och Thalatta ska återfå sin forna glans. Som med de flesta renoveringsarbeten så har de ändå bjudit på en del olyckliga överraskningar.

Då man talar om Finlands sydligaste stad så finns det få saker som utmärker sig lika starkt som villorna längs med Bulevarden.

Badhusparkens villaområde stod redan värd för semesterfirare för drygt hundra år sedan och ännu i dag drar de utsmyckade byggnaderna många beundrande blickar till sig.

Villa Tellina vid Regattastranden en solig sommardag i Hangö.
En bekant syn för de flesta som besök Hangö. Villa Tellina vid Regattastranden en solig sommardag i Hangö. Bild: Yle/Malin Lindholm Hangö,villa,Pensionat,tellina

En av de kändaste villorna är Tellina med sin syster Thalatta på andra sidan gatan. Hon ståtar på klipporna intill Frihetsmonumentet och Regattastranden, men tidens tand har inte varit skonsam mot den gamla damen.

Paret Haahti som numera ansvarar för villans välmående har efter tre år överskridit renoveringsbudgeten med råge. Samtidigt är en stor del av arbetet på hälft. Nu kommer frivilliga till undsättning.

"Världens viktigaste fråga"

För två år sedan mötte vi en väldigt entusiastisk Mira Haahti som tillsammans med maken Christian Haahti tagit över Tellina och Thalatta. De är den fjärde generationen i släkten som har hand om verksamheten på pensionaten.

Renoveringsarbetet var redan då i full gång men det finns fortfarande mycket att göra samtidigt som pengarna tagit slut. Hangötidningen berättade i tisdags (22.5) att Tellina och Thalatta kämpar med ekonomin och att ett gäng vänner av pensionaten startat ett upprop för att rädda dem.

- Jessica Zienkiewicz ställde världens viktigaste, och även svåraste, fråga: Hur kan vi hjälpa till? berättar Mira Haahti om initiativtagaren till uppropet.

På lördag (26.5) ordnas Mayday då villorna i Badhusparken öppnar dörrarna för allmänheten. I samband med evenemanget kan frivilliga ställa upp med till exempel städhjälp på Tellina.

Att bo i en villa är som att bo i ett kloster, du måste vakna tidigt och arbeta väldigt sent

Haahti säger att det även är ett sätt att visa vad det innebär att sköta om en gammal villa.

- Att bo i en villa är som att bo i ett kloster. Du måste vakna tidigt och arbeta väldigt sent. Det är viktigt att folk får delta och förstår att det inte är lätt. Det kan bli perfekt men det kräver gemensamma krafter, förklarar Haahti.

Hon räknar upp några exempel på hur de som dyker upp på lördag kan hjälpa till.

- Det finns massor att göra. Man kan måla, tvätta mattor, städa, diska, tvätta fönster och sopa vinden till exempel, säger Haahti.

Redan 50 000 euro dyrare än beräknat

De gamla villorna har alltså bjudit på många utmaningar för paret Haahti.

- Vi vet precis vad vi borde göra och vi vet att det kostar någon miljon euro. Även om vi har gjort allt vi kan och all vår tid gått till det här projektet så hjälps det inte. Det krävs mer än vad vi har, förklarar Haahti.

Fönster utifrån på Tellina i Hangö.
Väggen är en orsak att budgeten överskridits. Fönster utifrån på Tellina i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Pensionat,villa,tellina thalatta hangö

Renoveringskostnaderna har hittills uppgått i 200 000 euro. Paret beviljades ursprungligen ett lån på 150 000 euro.

Flera av företagen som utfört renoveringsarbete har gett uppskov på räkningarna för att paret Haahti ska hinna ikapp med finansieringen.

- Vi har överskridit budgeten ordentligt och använt alla medel. Vi fick ett tilläggslån på 30 000 euro men om vi fortsätter på det här sättet så är det inte hållbart. Även om intäkterna är bra så innebär bara underhållet av de här byggnaderna enorma utgifter, säger Haahti.

Frivilliga ska hjälpa med att söka stöd

Flera frivilliga har nu erbjudit hjälp avgiftsfritt med att få spetsvillorna i samma skick som under sin glanstid.

- Vi har fått hjälp av ett par jurister som ska hjälpa med ansökningar och en person som är expert på gamla hus som ska hjälpa göra en kostnadskalkyl för det som behöver göras. De gör det avgiftsfritt vilket är otroligt, berättar Haahti.

Planen är att ansöka om finansieringsbidrag för återstoden av renoveringsarbetet. Haahti hoppas också kunna ersätta dem som erbjudit hjälp med eventuella stödpengar.

Det enda jag inte vill är att tigga, därför är det underbart om någon erbjuder hjälp

Haahti säger att hon och hennes man är väldigt rörda över omtanken som folk har visat.

- Jag blev så rörd att jag nästan började gråta. Det enda jag inte vill är att tigga, därför är det underbart om någon erbjuder hjälp, förklarar hon.

- Till och med min man som är världens mest tystlåtna man, jag har senast hört honom tala i fjol, uttryckte sin tacksamhet, säger Haahti skämtsamt.

Blommorna en viktig del av villans image

Ute på trappan står Carolina Buchert som anmält sig frivillig att plantera blommorna på verandan.

- Jag älskar Hangö och Mira är min vän och behöver hjälp, jag är här helt för eget nöjes skull berättar Buchert som arbetar med marknadsföring och vet hur viktigt det är med bekanta varumärken så som blomlådorna utanför Tellina.

Carolina Buchert skrattar öppet mot kameran. Hon står på verandan vill Tellina i Hangö och planterar blommor.
Carolina Buchert har Hangö i sitt hjärta. Carolina Buchert skrattar öppet mot kameran. Hon står på verandan vill Tellina i Hangö och planterar blommor. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Pensionat,villa,Carolina Buchert

Något gott har ändå kommit ur att paret Haahti varit tvungna att röra sig med små medel.

- Det har varit bra att vi inte har så mycket pengar, annars kanske vi hade gjort något fel för vi har bråttom. Säsongen är så kort och vädret är utmanande, konstaterar Mira Haahti.

Spetsgardinerna ska upp trots att fönsterglas saknas

Renoveringsarbetet tar paus i och med att turistsäsongen sätter igång. Arbetet med den nya flygeln på Tellina som vetter mot havet är nästan färdigt.

Det har ändå varit ett betydligt större jobb än man kunnat förutse.

- Vi skulle ursprungligen kontrollera väggkonstruktionen i en av väggarna som skulle rätas ut. När vi öppnade väggen visade det sig att konstruktionen måste förnyas. Vi hade en vettig investeringsplans som vi var tvungna att ändra på, berättar Haahti.

Fönster med utsikt över klippor och hav i Hangö en varm sommardag. Glasburk på fönsterbrädet.
I flygelns övre våning är fönsterglasen redan på plats. Fönster med utsikt över klippor och hav i Hangö en varm sommardag. Glasburk på fönsterbrädet. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Pensionat,villa,fönster,tellina thalatta hangö

Väggen är en stor orsak till att budgeten inte hållit. De första gästerna anlände på torsdag (24.5) och fortfarande har fönstren inga fönsterglas.

- Spetsgardinerna tänker jag ändå hänga upp, säger Haahti.

Eftersom villan är gammal kräver dekorationerna på huset och fönsterkarmarna noggrant hantverk. För att finansiera karmarna hoppas Haahti på privata finansiärer.

- Jag tänker mig att man kan köpa ett fönster mot en plakett med eget namn och livslångt löfte om gratis kaffe, berättar Haahti.

Nu återstår renoveringen av Tellinas gamla del som de räknar med att kommer att vara ännu mera utmanande.

Brudpar inleder säsongen

På torsdagen är ändå fokus på säsongens första gäster som ska övernatta i bröllopssviten.

- Vi har arbetat dag som natt för att få det rummet klart. Paret som kommer har träffats i Hangö, förlovat sig här och nu återvänder de som nygifta, det är så fint att jag nästan börjar gråta, säger Haahti om de annalkande gästerna.

"Vi har inte mycket att ge, men gröt har vi"

Haahti betonar flera gånger hur tacksam hon är över all hjälp och hur viktigt det är att arbeta tillsammans och att komma ihåg att alla kan bidra med något.

Stol och litet bord vi fönster i ett rum på Tellina i Hangö. Vy av havet en tidig sommardag.
Bröllopssviten står redo. Stol och litet bord vi fönster i ett rum på Tellina i Hangö. Vy av havet en tidig sommardag. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Pensionat,villa,tellina thalatta hangö

I framtiden hoppas hon att de kan erbjuda mat åt mindre bemedlade. Redan den här sommaren ska de servera gratis frukostgröt åt dem som behöver det.

- Vi har inte mycket att ge men gröt har vi, säger hon.

Förutom gratis mat så drömmer Haahti om kultur och umgänge när villorna står klara.

- Då ska vi ha öppet året om. Vi ska ha filosoficaféer, kultur-, konst- och välgörenhetsevenemang, julbord. Det ska vara en plats dit man kan komma och träffa andra, säger Haahti.

Haahti tog för några år sedan initiativ till att bjuda en mindre bemedlad familj på sommarsemester i Hangö.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland