Hoppa till huvudinnehåll

Söderbergs konkurrent fick smakstart – kastade över EM-gränsen i premiären

Henri Liipola.
Henri Liipola är i kanonform från början av säsongen. Henri Liipola. Bild: Yle/Tomi Hänninen

David Söderberg kommer att få jobba för att behålla titeln Finlands bäste släggkastare. Henri Liipola smällde till direkt, kastade utmärkta 75,13 och bockade av kvalgränsen till EM.

När David Söderberg pratade med medierna i torsdags konstaterade veteranen att han förväntar sig betydligt tuffare konkurrens från inhemskt motstånd i år.

Den som bjöd på allra bäst motstånd i fjol var Henri Liipola. Han satte nytt personligt rekord i september med 75,31.

I kväll snuddade han vid det resultatet i sin säsongsöppning. Liipola tävlade hemma i Somero och släggan flög hela 75,13 i den sista omgången. Hans näst bästa resultat landade på 74,58.

Därmed hade 24-åringen två bågar över EM-kvalgränsen på 74 meter direkt i första tävlingen.

– I början var kastningen ganska tam, men när jag kom på hur man ska kasta började det rulla på. Mitt näst längsta kast var stabilt och i det sista försöket kastade jag på allvar, säger han i friidrottsförbundets pressmeddelande.

I samma tävling kastade 20-åringen Aaron Kangas nytt personligt rekord. Han slog till med 72,09 i sista omgången.

Siktar på 77 meter

Liipola kastade karriärens fem längsta kast (inför fredagens tävling) under 2017. Nu visade slägglöftet att det finns mycket att vänta sig under sommaren.

– Säsongens målsättning är 77 meter. Det tror jag är fullt möjligt.

Nästa gång som Liipola ställer upp i en tävling får han mäta sig mot Söderberg. Båda två kastar i Paavo Nurmi Games i Åbo den 5 juni.

På damsidan var det också hög klass på resultaten. Krista Tervo noterade 68,87. Hon var tretton centimeter från att spränga kvalgränsen till EM i Berlin.

– Jag är väldigt nöjd ändå, säger Tervo.

Läs mera:

Söderberg i skrämmande bra form – ska tävla sparsamt inför EM: "Hänger på håret i nästan varje kast"

De senaste månaderna har gått skrämmande bra, säger David Söderberg. Efter en träningsperiod utan bakslag är förväntningarna höga hos Vöråkastaren som ska tävla sparsamt. "Jag vet hur jag ska göra för att få släggan att flyga långt på den rätta dagen", säger han till Yle Sporten.

Läs mera:

Här är friidrottssommaren i ett nötskal – höjdpunkterna Berlin och Tammerfors

Friidrottssäsongen är här och Yle sänder i vanlig ordning alla de viktigaste tävlingarna med svenskspråkigt referat. Berlin samlar den europeiska eliten i augusti, medan Tammerfors står värd för junior-VM i juli.