Hoppa till huvudinnehåll

Sofia Torvalds: Jag vill säga nej utan att verka tråkig!

Jens Berg, Jeanette Szymanski, Sofia Torvalds och Sonja Kailassaari poserar framför en tegelvägg.
Sofia Torvalds (andra fr. h.) utmanade sig i att säga nej under en vecka. Som stöd hade hon coachen Jeanette Szymanski(andra fr. v). Programledare: Jens Berg & Sonja Kailassaari. Jens Berg, Jeanette Szymanski, Sofia Torvalds och Sonja Kailassaari poserar framför en tegelvägg. Bild: Yle/Parad Media radio,Sonja Kailassaari,Jens Berg,beteende,vanor

Att gå med på en massa saker bara för att vara till lags är ett problem för många. Man vill vara duktig, omtyckt och hjälpsam. Men lätt blir ja-sägandet en fälla som leder till utmattning för en själv. Det här vet författaren och journalisten Sofia Torvalds och nu vill hon ta tag i problemet.

Under en vecka ska Sofia Torvalds träna sig i konsten att säga nej. Hon får hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski.

Vill vara andra till lags

Sofia har inte alltid varit en ja-sägare. Hon konstaterar att hennes vana att alltid tacka ja till jobb och tillställningar eller gå med på att göra saker bara för att vara andra till lags är något som ökat gradvis med åren.

– Det har ökat genom att jag fått mer ansvar på jobbet, och så har det kommit till den vägen, säger hon.

Sofia är också författare och blir ofta ombedd att komma och prata om sina böcker på olika håll, ibland gratis.

– Men på sistone har jag åtminstone börjat fråga om jag får betalt, och det är en fin början för mig. Men jag har en lång väg att gå och är glad för den hjälp Jeanette har gett mig.

Sofia har märkt att hon lätt tar på sig för mycket, hon har mycket att göra hela tiden och är mycket borta hemifrån och det leder till att hon är arg, trött och bitter.

– Det handlar om mig och att jag som måste ändra på mitt liv. Det är ju mig själv jag borde vara arg på, inte på de som har bokat mig.

Det är lättare att säga nej hemma

Sofias man Erik Wahlström konstaterar att Sofia på hemmaplan är ganska bra på att säga nej, men att det är mycket svårare för henne att säga nej i andra sammanhang, och då tillkommer ofta olika kvällsuppdrag och så vidare.

– Det här med familjen är väldigt typiskt och det har jag lite dåligt samvete för. Till exempel när min dotter frågar om jag kan klippa hennes hår, så säger jag att jag gör det när jag hinner, men så fort fru Andersson ringer och ber mig ställa upp på något säger jag ja direkt. Varför gör jag så här? frågar hon sig själv.

Mycket av Sofias ja-sägande hänger ihop med att hon vill att folk ska tycka att hon är en trevlig människa. Säger man nej är man lite otrevlig.

Telefonsamtal är värst

– Allra värst blir det om folk ringer mig, för i stunden hittar jag ingen ursäkt till att säga nej. Jag borde alltid be folk e-posta mig, så jag får tid att fundera på saken, säger hon.

Oftast känner Sofia sig tvungen till att säga ja av ren rutin.

– Jag inte kan säga den egentliga orsaken rakt ut, jag kan inte säga att det verkar tråkigt eller att jag är trött.

Under veckan som gick fick Sofia ta sig många funderare. En grej var hon speciellt glad över att hon lyckade tacka nej till.

– Jag var på arbetsresa på Åland i flera dagar och hade ett fullspäckat program och var ganska trött efter det. När jag kom hem fyllde min chef år och ordnade ett kaffekalas på dagen som jag deltog i, men jag klarade av att tacka nej till kvällsfesten trots att det var svårt.

Det kändes bra att hon vågade prioritera sig själv och familjen som hon inte sett på flera dagar just då.

Bra med hjälp av coach

Under utmaningsveckan hade Sofia också kontakt med sin coach Jeanette Szymanski flera gånger. Och i efterhand är Szymanski nöjd med Torvalds prestation.

– Du har jobbat bra, det har varit jätte intressant att följa med, konstaterar Jeanette Szymanski. Att inte kunna säga nej är väldigt vanligt både bland män och kvinnor. När man kommer in i vanan att säga ja är det svårt att komma ifrån det senare.

Jeanette Szymanski konstaterar att Sofia har god självkännedom, vilket är bra.

– Du vet vad du ska göra, men det kognitiva, det vill säga hur det sedan ska gå till i praktiken, måste du ännu jobba med.

Våga vara ärlig mot sig själv

Det finns en del knep man kan ta till för att klara av att säga nej.

– Ett sätt är att man konkret går igenom vad ett nej innebär för en själv och sätter ord på sina känslor och behov, varför är det viktigt för mej att säga nej här, vad betyder det?

I många fall handlar det också om att man måste våga vara ärlig med sig själv.

– Det ger dig en ny inramning där du är ärlig mot dig själv och förankrar ditt nej i dina egna behov. Då kan du också lättare leva med den tanken på att säga nej, säger Szymanski.

Man kan också göra upp en egen plan på vad man vill göra en viss dag. Om det sedan kommer spontana frågor av andra, kan det vara lättare att säga nej när man har klart för sig vilka saker man själv vill hinna med den dagen.

Ändra sin attityd och svänga på steken

– Jag vet nu att jag inte vill vara ett offer för mitt liv. Om jag ser det som jag ska göra som något jag har valt och inte som ett måste, då orkar jag bättre, säger Sofia Torvalds.

Ett annat konkret exempel på hur man kan undvika att säga ja direkt är att komma med ett alternativ.

– Ifall en kompis ringer och frågar om hon kan komma på besök, men det är stökigt hemma och jag känner mig för trött så är det ju ett bra alternativ att föreslå besök en annan dag, säger Sofia Torvalds. Eller föreslå en lunchträff istället.

– I bästa fall kan man skapa en win-win-situation för båda, och tillgodose bådas behov, säger Jeanette Szymanski.

Sofia Torvalds och Jeanette Szymanski medverkar i Efter Nio radio på lö 26.5.2018 kl 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa