Hoppa till huvudinnehåll

André Linman turnerar med Vasa stadsorkester i september – "jag var nog förvånad när de ringde"

André Linman på popkalaset 2011.
André Linman uppträder med Vasa stadsorkester i höst. André Linman på popkalaset 2011. Bild: Alexander Granholm André Linman

I september 2018 ger Vasa stadsorkester tre konserter tillsammans med rockmusikern André Linman. Repertoaren kommer att bestå av rock- och popmusik.

Enligt orkesterns informations- och marknadsföringskoordinator Joonas Lantto är artister som André Linman viktiga för orkestern så att de kan vidga sin publik.

- Vi såg Andre i Tähdet, tähdet- programmet och man kan säga att han klarade sig bra, så vi kontaktade honom. Han sa ja och här är vi nu.

- Jag tänkte att inte vill de ha att göra med en rockare som inte ens kan läsa noter, så jag var nog förvånad när de ringde, men positivt förvånad. Jag nappade nog på nästan direkt, säger i sin tur Linman.

André Linman och Joonas Lantto
André Linman och Joonas Lantto. André Linman och Joonas Lantto Bild: YLE/Roger Källman André Linman,vasa stadsorkester

En utmaning

Linman blev känd som frontfigur i Sturm und Drang och sedan 2014 har han fungerat som sångare i One Desire. I höst deltog han även i den fjärde säsongen av underhållningsprogrammet Tähdet, tähdet, där han slutade på tredje plats.

Enligt Linman är det en rolig utmaning att ställa sig på scenen med Vasa stadsorkester.

- Det är inte som på trubadur-konserter att man tar det lite på känsla och flyttar på capon om man vill byta tonart. Allt ska vara ganska klart innan vi börjar, konstaterar Linman.

En violinorkester.
En violinorkester. Bild: Pixabay/ Ioana Sasu klassisk musik,orkestrar,violinister

Konserterna kommer inte att innehålla några gamla B-sidor från Linmans album från tio år tillbaka utan låtar som de flesta säkert känner igen.

- Det kommer de här gamla Sturm und Drang-låtarna och också några nyare med One Desire. Sedan blir det några klassiska cover-låtar.

- Tanken är att vi ska spela välkända låtar så att folk kan mysa i salen och inte behöver fundera att vad är det här för någonting.

Tre dagars turné

Konserterna kommer att ordnas på tre orter i Österbotten. I Vasa den 18 september, följande dag är man i Jakobstad och turnén avslutas med en konsert i Kristinestad den 20 september.

Enskilda biljetter kommer till salu i juli, medan stadsorkesterns säsongskort kan köpas redan.

Läs också