Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvensk alligator har blivit Youtubehit i Sverige - nu drar Arne ut på turné med Djungeltrumman

Arne Alligator & Djungeltrumman
Arne Alligator & Djungeltrumman Bild: Arne Alligator & Djungeltrumman Arne Alligator & Djungeltrumman

Det är inte första gången som bandet ska på turné utomlands. Arne Alligator och Djungeltrumman har också tidigare spelat i bland annat Sverige och Norge, men nu lägger de i en högre växel.

- Vi har lyckats skapa ett fenomen tack vare Youtube, så vi tycker att vi nu har någonting speciellt som vi kan dela med oss av, säger bandets vd Jacob Roos.

Bandet kommer att fokusera speciellt på Sverige, Norge och Danmark som ett första steg. Senare kan det också bli aktuellt med andra länder i Europa,

Enligt Roos har bandet lyckats helt enkelt i och med att de har klarat av att skapa bra barnmusik.

- Musik är bra när den är glad och svängig och det har vi ju bevis för att Djungeltrummans musik är, säger Roos.

Jacob Roos och Thomas Nyberg
Vd Jacob Roos och sångaren Tomas Nyberg. Jacob Roos och Thomas Nyberg Bild: Yle/Stefan Paavola Arne Alligator & Djungeltrumman,Jacob Roos,thomas nybergh

Glad stämning som smittar

Bandets sångare, Tomas Nyberg från Sibbo, säger att en orsak till framgångarna också är den, att man gör sitt bästa i varje spelning.

- Jag kan tänka mig att det på något sätt märks också hos publiken och att stämningen också smittar av sig på dem. Om Arne Alligator dessutom kan bete sig som folk, så har vi också nytta av honom, säger Nyberg.

Tomas Nyberg kan inte alltid åka ut på turnéerna, så i till exempel Sverige kommer han i juni att ha en stand-in som tar över.

- Vi har ju spelat i snart 15 år redan och det är visserligen inte många gig jag har missat, men ibland går det helt enkelt inte att få tidtabellerna att passa, säger Nyberg.

Tomas Nyberg
Tomas Nyberg. Tomas Nyberg Bild: Yle/ Stefan Paavola Arne Alligator,Arne Alligator & Djungeltrumman,Arne Alligator & Djungeltrumman,Tomas Nyberg,barnmusik,barnmusik

Barn är barn överallt

Nu är kanske skillnaderna inte så stora om man tänker på vad som musikaliskt går hem i Svenskfinland och vad som går hem i Sverige, men vad är det som funkar i andra länder?

- Det är egentligen få band som har så många hittar i sin repertoar som Djungeltrumman, och musik fungerar egentligen på samma sätt oberoende av var den spelas. Barn är barn var de än är, säger Roos.

Enligt Roos är det inte så vanligt att finlandssvenska band vidgar vyerna och många har frågat sig om det faktiskt kommer att fungera att ta finlandssvensk barnmusik till andra länder.

- Vi har haft ungefär 23 miljoner tittare på våra videor på Youtube, varav 70 procent i Sverige, så det skulle ju tyda på att vi har något verkligt speciellt på gång, säger Roos.

Vd Jacob Roos och artisten Tomas Nyberg
Vd Jacob Roos och artisten Tomas Nyberg Bild: Yle/ Stefan Paavola Arne Alligator,Arne Alligator & Djungeltrumman,Arne Alligator & Djungeltrumman,Tomas Nyberg,barnmusik,barnmusik,jacob roos

Tusentals nya klick varje dag

Det var år 2003 som Arne Alligator och Djungeltrumman föddes.

- Förändringarna genom åren har varit ganska få. De märkbaraste förändringarna ser man när man stiger upp på morgonen och ser sig själv i spegeln. Men allvarligt talat: mera scenvana har vi förstås nu, säger Nyberg.

I början var bandet mera en hobby än ett arbete, men med åren började bandet kräva sin man.

- Det blev mera arbetsrelaterat och spelningarna blev mera regelbundna och på det sättet har det sen fortsatt, säger Nyberg.

Om Arne Alligator kan bete sig som folk, så har vi också nytta av honom ...― Tomas Nyberg

Idag räknar bandet med cirka 100 spelningar per år och en av de låtar som fortfarande håller är låten ”Arne Alligator”.

En ny version av den låten finns på Youtube och varje dag får bandets olika musikvideor tusentals nya klick.

I juni väntar konserter i Stockholm och i juli kommer Arne Alligator och Djungeltrumman att spela på bland annat Sverigebåtarna.

Arne Alligator & Djungeltrumman
Arne Alligator & Djungeltrumman Bild: Arne Alligator & Djungeltrumman Arne Alligator & Djungeltrumman

Tomas Nyberg och Jacob Roos intervjuades i Yle Östnylands morgonsändning 22.5.2018. Hör intervjun i vår podcast Östnyland på 20 minuter, som du hittar här:

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland