Hoppa till huvudinnehåll

Grönsaksodlare Mats Nyman odlar ekologiskt: ”Det är nog så här man ska producera mat!”

Mats Nyman inne i ett stort luftigt växthus. Växthuset är byggt av träbalkar som är målade med rödmylla. På borden finns många gröna plantor, bland annat pumpa
Mats Nyman i sitt nybyggda växthus. Här inne växer pumpor, kål, purjolök, melon, majs med mera. Mats Nyman inne i ett stort luftigt växthus. Växthuset är byggt av träbalkar som är målade med rödmylla. På borden finns många gröna plantor, bland annat pumpa Bild: Tiina Grönroos / YLE grönsaksodling,växthusodling,ekologisk odling,Tenala,Raseborg,Västnyland,växthus,mats nyman

Allt fler jordbrukare överväger att övergå till ekologisk odling. Det är i första hand mera pengar och lönsamhet som lockar. För ekoodlaren Mats Nyman i Tenala handlar det också om andra värderingar än de ekonomiska.

Intresset för ekologisk odling är stort. Många jordbrukare överväger att övergå från konventionell odling till ekologisk.

För grönsaksodlaren Mats Nyman i Tenala är det ekologiska en självklarhet.

- Jo absolut. Jag ser inga andra alternativ. Det är nog så här man ska producera mat!

Mats Nymans grönsaker går direkt till lunchserveringar och restauranger främst i Raseborg men också till restauranger i Helsingfors. En del av Nymans ekovaror går också till mataffärerna.

Varm vår har gjort plantorna kraftiga och frodiga

Just nu är det bråda tider för Mats Nyman. I ett stort växthus som han byggt själv finns mängder av plantor som borde komma ut på friland så fort som möjligt.

Den varma och soliga försommaren har gjort att plantorna inne i växthuset växer så de knakar.

Mats Nyman inne i ett stort luftigt växthus. Växthuset är byggt av träbalkar som är målade med rödmylla. På borden finns många gröna plantor, bland annat purjolök.
Pumpa, kål och majs i räta rader. Det gröna "påskgräset" är purjolök som Mats klipper varannan dag för att löken ska bli kraftig och grov. Mats Nyman inne i ett stort luftigt växthus. Växthuset är byggt av träbalkar som är målade med rödmylla. På borden finns många gröna plantor, bland annat purjolök. Bild: Tiina Grönroos / YLE grönsaksodling,växthusodling,ekologisk odling,Tenala,Raseborg,Västnyland,växthus,mats nyman

- Här finns vinterpumpa, halloweenpumpa, sommarpumpa, zucchini, melon och frilandsgurkor. Nu ska de ut i jorden. Det börjar finnas för lite gödsel i krukorna. De behöver mera kraft från åkern, förklarar Mats Nyman.

Sedan är det bara att vattna och hoppas på det bästa.

Nyman berättar att han lägger kompost och lite alggödsel i gropen där han sedan lägger grönsaksplantan.

- Sedan är det bara att vattna och hoppas på det bästa, säger Mats Nyman och skrattar.

Den långvariga torkan är en utmaning för många odlare, men Mats Nyman säger att han har en klar fördel av att ha sina odlingar invid ett träsk. Han bevattnar sina växter genom att pumpa upp vatten från träsket.

Mats Nyman odlar många olika sorters grönsaker, rotfrukter, lökar och örter. Hans specialitet är pumpor, men han har också flera olika sorters kål, för att nämna några exempel.

stora mogna pumpor och squash i en skottkärra
Arkivbild stora mogna pumpor och squash i en skottkärra Bild: YLE/Monica Forssell pumpa,pumpor

Växelbruk, kompostbäddar och blommor är a och o vid ekoodling

- Har man en ekologisk odling är det väldigt viktigt med växelbruk och många olika sorter. Man kan inte ha en enda stor monokultur. Då går man miste om många fördelar med näringstillförsel och skadedjur, säger Mats Nyman.

- Man måste ha många olika växttyper. Det betyder att jag har bland annat kålväxter och gurkväxter. Sedan odlar jag också blommor på friland. Blommorna håller borta ohyra, till exempel morotsflugan, säger Nyman och tillägger att blommorna går sedan också att använda i matlagning.

Mats Nyman odlar också i upphöjda kompostbäddar, det vill säga värmelådor med kompost och hästgödsel i. I kompostbädden finns bland annat vitlök, gul lök, morötter, dill, persilja och rödbeta.

mats Nyman utanför ett växthus. Han har solglasögon på sig.
Innanför det ingärdade området finns kompostbäddar med bland annat vitlök, dill och persilja. mats Nyman utanför ett växthus. Han har solglasögon på sig. Bild: Tiina Grönroos / YLE grönsaksodling,växthusodling,ekologisk odling,Tenala,Raseborg,Västnyland,växthus,mats nyman

Hit kommer småningom också kålplantorna som tillsvidare finns inne i växthuset.

Komposten består av trädgårdsavfall. Mats Nyman komposterar allt organiskt avfall och blandar till sist i sand, torv och aska.

- Det blir livskraftig jord med mikroliv. Mikroorganismerna ska må bra med ständig nedbrytning. Då mår också växterna bra.

Nyman berättar att han läst om ny forskning som säger att växter helst tar till sig näring av egen kompost, det vill säga näring som kommer från egen bladmassa.

Näst bäst är andra växters bladavfall och efter det stallgödsel. På sista plats kommer kemisk gödsel.

Ingen chiliskörd ifjol

I ett växthus i Ekenäs finns också tomat- och chiliplantor. De kommer så småningom till Tenala.

Matmarknad i Ingå
Arkivbild Matmarknad i Ingå Bild: YLE / Patrik Rosström chili

I fjol misslyckades chilin, inte endast hos Mats Nyman utan också hos många andra.

- Det var en massa problem med skadedjur och olika sjukdomar som jag inte har sett på många år. Det var löss som i princip åt upp plantorna. I fjol var det överhuvudtaget sämre kvalitet på grönsakerna, berättar Mats Nyman som misstänker att orsaken berodde på den dåliga sommaren.

Hjortarna äter allt, till och med pumpor med hårda skal

I år ser allt tillsvidare mycket lovande ut. Plantorna är kraftiga och odlingssäsongen hos Nyman är ungefär en vecka före i tidtabellen. Men också i Mats Nymans paradis i Tenala finns en orm, i det här fallet hjortar.

- I fjol åt hjortarna upp en massa pumpor. Det har de inte gjort tidigare år, men nu har de tydligen fått smak för pumpor också.

en hjorthona och hennes kid står invid en altan och äter trädgårdsväxter.
Närgångna, halvtama hjortar är ett gissel i många trädgårdar. en hjorthona och hennes kid står invid en altan och äter trädgårdsväxter. Bild: Tiina Grönroos / YLE ren (vild),hjortdjur,vitsvanshjortar

Från tidigare har Mats Nyman ett högt stängsel som går runt kompostbäddarna. I år tänker han bygga staket runt hela området.

Det är alltså mycket jobb som återstår för grönsaksodlaren i Ovanmalm i Tenala innan pumporna når konsumenterna i höst.