Hoppa till huvudinnehåll

Helander i kanonform – sommarens första kast gav rekord och klarad EM-gräns

Oliver Helander fick den säsongsöppning som han ville ha. Spjutlöftet kastade över 85 meter i dagens tävling i Vanda och besegrade Tero Pitkämäki.

IF Raseborgs Oliver Helander hade som målsättning att kasta över 80 meter i säsongens första tävling. Det gjorde 21-åringen med råge i spjutpremiären i Vanda.

Helander slog till med 82,73 i sitt första tävlingskast den här sommaren men han var inte klar där. I den andra omgången kom en ny monsterbåge.

Helander klämde till med 85,46 och han förbättrade förra årets rekord med över fem meter. Kastet för in honom som delad sexa i världen den här säsongen.

– Jag kan inte säga annat än att det känns bra. Kasten var tekniskt bra i dag och det blir roligt att fortsätta nu, säger Helander till Yle.

Med dagens två första kast klarade Helander också kvalgränsen till EM i Berlin som är satt till 80 meter.

Efter den andra omgången valde Helander att inte göra några fler kast i tävlingen.

– Jag valde att stå över resten av omgångarna så att armbågen inte skulle ta mer stryk och så att jag kan kasta lika långt i kommande tävlingar, säger han.

Pitkämäki tvåa i tävlingen

Helander vann tävlingen med nästan tre meter före den flerfaldiga mästerskapsmedaljören Tero Pitkämäki. Pitkämäkis längsta kast kom i den femte omgången och mätte 82,64.

– Jag hade lite problem med motvinden i början av tävlingen men sedan blev det bättre. Betyget blir mellan sju och åtta idag. Jag är inte förvånad över Olivers insats, det här är fint för honom och det kommer säkert längre bågar, säger Pitkämäki.

Pitkämäki har inte behövt fundera speciellt mycket på EM-gränsen under försäsongen. Redan i november blev han uttagen till EM i Berlin på basen av förra säsongens resultat.

Helander och Pitkämäki var de enda som kastade över 80 meter i tävlingen. Lassi Etelätalo slutade trea med 78,38.

Tero Pitkämäki
Pitkämäki kastade 82,64 i dag. Tero Pitkämäki Bild: Lehtikuva spjutkastning,friidrott,Tero Pitkämäki

Även Kangas klar för EM

Finland kommer också att ha åtminstone en damspjutkastare i EM. Jenni Kangas klarade kvalgränsen i sin första tävling den här säsongen. Kvalgränsen är satt till 59 meter och den klarade Kangas i den tredje omgången då hon kastade 59,03.

I den sista omgången förbättrade hon till 59,33. Kangas tävlade i EM för två år sedan där hon slutade på nionde plats.

Resultat:

Herrar:

1. Oliver Helander 85,46 PB
2. Tero Pitkämäki 82,64
3. Lassi Etelätalo 78,38

Damer:

1. Jenni Kangas 59,33
2. Heidi Nokelainen 56,05
3. Saara Lipsanen 56,04

Läs mera:

Enligt Tero Pitkämäki har Oliver Helander 90-meterspotential i sommar: "Om någon förstår sig på spjutkastares potential så är det Pitkämäki"

Oliver Helander överraskade de flesta med sitt 85,46-meterskast i lördags. Till dem hör inte konkurrenten Tero Pitkämäki. Enligt Pitkämäki har Helander i sommar förutsättningar att få till ett kast som börjar på en nia. Yles friidrottsexpert Jarkko Finni intygar att Pitkämäki vet vad han talar om.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport