Hoppa till huvudinnehåll

Hockeyförbundet skjuter ner snacket om Kiekko-Espoos återkomst helt och hållet – till och med Muik kan stå före i tur

Skridsko och puckar.
Skridsko och puckar. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. ishockey

Iltalehti rapporterade på lördagen att Kiekko-Espoo skulle vara klart för spel i Finlandsserien säsongen 2018-19. Det stämmer inte alls, säger licenskommitténs ordförande nu för Yle Urheilu: Det är ännu på tok för tidigt att dra slutsatser.

Enligt Iltalehti skulle Hockeyesbo ha fått ett välkommet besked på lördagen: Kiekko-Espoo var enligt tidningen klart för spel i Finlandsserien, den tredje högsta serienivån, efter Espoo Uniteds sorti från Mestis efter den gångna säsongen.

Enligt tidningen skulle Kim Hirschovits vara den drivande kraften bakom den nya klubben, som också skulle spela för laget. Hirschovits var lagkapten både i Espoo United och föregångaren Esbo Blues.

Problemet? Licenskommittén har inte beviljat den nygamla Esboklubben en plats i Finlandsserien. Klubben har de facto inte ens ansökt om en plats, berättar licenskommittén Hannu Soro för Yle Urheilu.

– Det på grund av att vi inte ännu vet hur det går med Koovee, förklarar Soro.

Förutsättningen för att ens kunna bevilja ett nytt lag en plats i Finlandsserien är att Tammerforsklubben Koovee ska flytta upp till Mestis.

"Muik Hockey och VG-62 kan också vara aktuella"

Mestis blev nämligen ett lag fattigare efter att Espoo United gått i konkurs. Finlandsseriemästarna JHT har redan meddelat att de inte tänker ta klivet upp till Mestis, och därmed är det Koovee som står näst i tur.

Koovee har inte ännu fått besked om klubben får stiga upp till Mestis.

– Därför är det helt fel att säga att Kiekko-Espoo skulle spela i Finlandsserien nästa säsong redan nu, säger Soro.

Kiekko-Espoo har inte heller någon gratisbiljett till Finlandsserien ifall Koovee lämnar divisionen. Enligt Soro kan det finnas flera andra intresserade i de lägre serienivåerna.

– Muik Hockey och VG-62 kan vara aktuella, men vi har inte ens öppnat ansökningsprocessen, eftersom det ännu är oklart hur det går för Koovee, funderar Soro.

Ifall Nykarlebylaget och Nådendalsklubben också visar intresse för serieplatsen tvingas licenskommittén be om hjälp av Hockeyförbundets styrelse för att avgöra vem som står först i kön, berättar Soro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport